Biltur till Tyskland med udda farsdags-firande (Stockholm-Hamburg, Tyskland, 28-29/5, 2014)

På onsdag kväll slängde jag in lite kläder, en sovsäck och min cykel i bilen och vände huven söderut. Sju timmar senare var jag i södra Danmark inte långt från färjeläget Rödby, men eftersom ögonlocken började bli lite tunga svängde jag in på en rastplats, lyfte ur cykeln ur bagaget och bäddade istället med sovsäcken och två tjocka liggunderlag. Faktum är att man får ett nästan två meter långt utrymme när man fäller baksätet på en Lexus 400h (www.lexus.se) och jag sov utmärkt till strax efter fem då solen började visa sig.

Slottsrestaurangen i Cuxhaven.

Slottsrestaurangen i Cuxhaven.

Efter en cykeltur runt rastplatsen för att piggna till körde jag fram till färjeläget och betalade 1 325 danska kronor till Scandlines (www.scandlines.se) för en tur- och returbiljett till Puttgarden. Rätt bra betalt för en tur på en färja som sett sina bästa dagar och som tar 45 minuter.

Min slutdestination för dagen var Hamburg, men för att göra resan dit lite roligare tog jag av från motorvägen och svängde västerut mot Cuxhaven (www.cuxhaven.de), mest för att jag tycker det är ett kul namn på en stad och för att jag är en smula svag för hamnstäder.

Färjan över Elbe.

Färjan över Elbe.

Bilfärden dit var mycket vacker och jag fick också åka ytterligare en färja, den här gången mellan Glückstadt och Wischhafen över floden Elbe till det betydligt facilare priset av 10 euro. Cuxhaven kändes till en början ungefär lika spännande som Avesta, men sedan hittade jag den stora fina parken och Schloß Restaurant (www.schloss-restaurant-cuxhaven.de) och då blev allt bättre. Har du inte varit i Cuxhaven tycker jag dock inte du behöver göra om dina semesterplaner för att ta dig dit…

Tyskt Fars Dag-firande. Just de här "fäderna" verkar dock misstänkt unga.

Tyskt Fars Dag-firande. Just de här ”fäderna” verkar dock misstänkt unga.

Under dagen har jag också fått anledning att studera det tyska firandet av fars dag (Vaterdag på tyska) som sammanfaller med Kristihimmelsfärdsdag. I de flesta länder brukar fars dag vara lika med frukost på sängen och i värsta fall mottagandet av en ful slips som man ska låtsas vara glad för. Här i Tyskland samlas fäderna istället i grupper och sätter på sig T-tröjor med texter som ”DAD or ALIVE”, sedan letar de fram en rejäl träskrinda, fyller den med alkohol samt fetmabefrämjande produkter som korv och chips. Därefter drar de runt kärran, dricker upp alkoholen, utstöter brölande ljud och somnar utomhus. Det hela liknar ett ambulerande midsommarfirande och de alkoholrelaterade olyckorna går upp med 300 procent denna dag.

Hamburg är dock trevligt trots de skrinddragande papporna. Jag checkar in på det lilla hotellet Alt Nürnberg (www.hotelaltnuernberg.de) precis bakom centralstation, lyfter ur cykeln och ger mig ut på en rejäl tur runt Hamburg och den vackra konstgjorda sjön Alster som ligger mitt i stan.

Galette på Bistro Tati.

Galette på Bistro Tati.

På vägen tillbaka snubblar jag också över Bistro Tati (www.bistro-tati.de) som serverar väldigt goda crepes och galettes (bretagnesk motsvarighet till crepes, fast större och gjorda på bovete). Det blir en rejäl galette med getost, syltade rödbetor och sallad – mycket delikat.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Hamburg, Hotell, Mat och Dryck, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Biltur till Tyskland med udda farsdags-firande (Stockholm-Hamburg, Tyskland, 28-29/5, 2014)

  1. Sven+Erik Jansson skriver:

    Clas! Alltid like roligt när Dina inlägg kommer. Har inte hört något på länge, trodde jag tappat Dej!
    Om jag kommer till Sverige igen vore det mycket roligt att träffa Dej igen!
    Hälsningar
    Doris-SE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *