Bättre bagageregler på SAS och nya jorden-runt-biljetter

Veckan Tips, Vecka 22, 2014

Även om det inte går så lysande för SAS (www.sas.se) ekonomiskt just nu så gör de just nu en del saker som jag verkligen gillar.

Mürren

Perfekt att kunna ta med sig skidorna till alperna utan särskilda avgifter.

Bland annat så förenklar de bagagereglerna. Det innebär främst att man tar bort extraavgifterna för udda bagage som golfbagar, skidor, cyklar, musikinstrument och surfbrädor (det flygbolagen kallar specialbagage). I fortsättningen spelar det ingen roll hur bagaget ser ut så länge det håller sig inom viktgränsen som är 23 kg (32 kg i Business Class).

I praktiken innebär det exempelvis att två personer kan packa två skidpar i ett fodral och sedan kläderna i en väska utan några extra kostnader. Samtidigt sänker SAS kostnaderna för extrabagage om man bokar det på nätet eller köper i automat på flygplatsen. Då kostar ett extra bagage en väg, 219:- inom Sverige, 399:- inom Europa och 649:- för resten av världen. Det bästa är förstås om du har ett Eurobonuskort på silver, guld eller diamantnivå. På silvernivå har du ett gratis extrabagage och på de två högre nivåerna två extra (hur man nu ska orka släpa det fram och tillbaka till flygplanet…).

Apropå Eurobonus så har SAS och deras partners i Star Alliance sett över systemet för jorden-runt-biljetter och infört fyra nya kostnadsnivåer. Det är fortfarande ett rätt krångligt system, men i grova drag ser det ut så här:

Sydney

Sydney var med på min simulerade rutt runt jorden.

I ekonomiklass kan du välja på fyra olika totallängder på resan, upp till 26 000 miles (runt ekvatorn är jorden ungefär 24 000 miles) samt 29 000, 34 000 och 39 000 miles. Man kan också välja olika antal stopp, ju färre stopp desto billigare biljett. Samma regler gäller i Business Class. För den som vill flyga Första Klass runt jorden (vilket vore en väldigt kul resa) finns inte den kortaste sträckan.

Gå gärna in på den speciella hemsidan (www.staralliance.com/en/fares/round-the-world-fare/) och simulera en jorden-runt-resa, det är faktiskt mycket roligt! Jag gjorde själv en liten simulering innan jag skrev detta. En resa  Stockholm-Johannesburg-Singapore- Sydney-Auckland-Los Angeles-New York-Stockholm skulle enligt den kosta ganska precis 30 000:-, men jag är säker på att en smart resebyråanställd kan hitta fiffigare och billigare lösningar. Ska du köpa den här typen av resor är det definitivt en bra idé att prata med en skicklig resebyrå eller de specialister som jag gissar finns på SAS.

För övrigt så kommer du i fortsättningen att kunna förvandla dina poäng på Coop (www.coop.se) till Eurobonuspoäng. Jag återkommer till detta när det klarnat vilken ”växlingskurs” som kommer att gälla.

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bonusresor, Flygresor och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *