Bra benutrymme på Emirates och världens största mall (Johannesburg, Sydafrika – Dubai, UAE, 21/9, 2017)

Dags för en ny tur från Sydafrika till Europa. Den här gången har jag valt att flyga med Emirates (www.emirates.com) via Dubai (www.visitdubai.com) för att stanna till där några dagar. Senast jag var där var nästan 20 år sedan och under den tiden har utvecklingen varit häpnadsväckande.

Här hade jag gott om benutrymme.

Flyget går dagtid, vilket jag föredrar om jag kan välja. Allt börjar bra. Det visar sig att Emirates även i ekonomiklass har rätt rejält med benutrymme i sina Boeing 777-300. Dessutom hamnar jag bredvid ett sydafrikanskt par med rätt stort omfång och min sittposition påminner om lutande tornet i Pisa. Flygvärdinnan uppfattar detta dilemma blixtsnabbt och flyttar mig diskret till en plats vid nödutgången där jag får två säten för mig själv. Eftersom jag har tröttnat på kyckling med ris och obestämd köttgryta (vilket tycks vara det man får på alla internationella flygningar nu för tiden) har jag beställt vegetarisk mat – frukosten är ingen höjdare, det känns som att man bara plockat bort osten…Middagen är däremot en alldeles utmärkt grönsaksgryta. Att man får maten först när man gör specialbeställningar är ju inte heller någon nackdel.

Emirates har också wifi ombord. De första 20 Mb får man gratis om man har registrerat sig för Emirates bonusprogram, Skywards. Gratismeggen går självfallet åt rätt snabbt, men man kan enkelt köpa ytterligare 500 Mb för 11 dollar och de räcker hela resan.

Dubais glänsande flygplats är högeffektiv.

Efter lite jobb och två rullar (det finns 1 500 stycken filmer att välja på!) – en om Winston Churchill och D-dagen samt en om en australiensisk cattle dog – landar jag hyggligt utvilad på Dubais flygplats (www.dubaiairports.ae). Här upptäcker jag att man kan registrera sig för något de kallar Smart Gate. Det betyder att man nästa gång man landar i Dubai med samma pass kan knalla igenom en elektronisk gate och passkontrollen tar därmed bara någon minut. Ytterst smidigt!

Först hade jag tänkt ta metro och buss till hotellet Rove Downtown (www.rovehotels.com) för att testa detta, men när jag inser att det är +39 grader trots att solen gått ner slår jag den idén ur hågen. Istället blir det taxi. 15 km och 20 minuter senare betalar jag drygt 50 dirham, vilket är ungefär 110 kronor. Att Dubai har världens femte billigaste taxisystem verkar stämma.

Den trevliga lobbyn på Rove Downtown.

Akvariet på Dubai Mall är flera våningar högt.

Rove Downtown är ett modernt, rätt avskalat hotell med små, men fräscha, rum. För att vara i Dubai där man annars gillar marmor och guld för det nog anses vara rätt hippt. Den avslappnade atmosfären passar mig alldeles utmärkt och för 312 dirham (ungefär 650 kronor) per natt är det ett fynd.

Trots att jag är rätt matt i lacken efter en urtidig morgon och flygresa ger jag mig ut till Dubai Mall (www.thedubaimall.com), som med sina 1 200 affärer lär vara världens största shoppingmall med dragplåster som skridskobana och jätteakvarium, det är lite som ett Disneyworld för vuxna som gillar märkesbutiker. Om det stämmer att den är störst vet jag inte, men eftersom vi är mitt uppe i det arabiska nyåret är det hysteriskt mycket folk och ljudnivån är i stil med ett svenskt dagis med rejäl överinskrivning. Efter en god chicken shawarma från deras food court för några tior vacklar jag tillbaka i kvällsvärmen och stupar i säng.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bil- och taxiresor, Dubai, Flygresor, Förenade Arabemiraten, Hotell och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *