Charmigt kaos, balsamerad Ho Chi Minh och härlig matstad (Hanoi, Vietnam, 4-6/1, 2013)

Utanför vårt rekordsmala hotell i Hanoi öppnar sig den del av staden som kallas the Old Quarters. Det är en lätt kaotisk, men väldigt charmig, del av den vietnamesiska huvudstaden. Huvudet går som på kullager när man promenerar här, både för att det finns hur mycket som helst att titta på och även för att trafiken är helt vild.

Glest trafikerad gata i Hanoi...

Glest trafikerad gata i Hanoi…

Art Hotel (www.hanoiarthotel.com) är servicen på en nivå som jag sällan har skådat och det är till stor hjälp eftersom Hanoi vid ett första ögonkast förefaller fullständigt kaotiskt. Ganska snart klarnar det dock hur allt hänger ihop och då är det faktiskt inte så komplicerat – även om det fortfarande är sjukt mycket folk och trafik.

Låt oss börja med något som många förknippar Hanoi med – shopping! Vill man shoppa i Old Quarters så gäller det att ta reda på var de olika produkterna säljs, här är det nämligen så att vissa gator eller kvarter är specialiserade på olika produkter. Här finns till exempel en lång gata med massor av järnaffärer, en som bara säljer tingeltangel för den perfekta vietnamesiska festen, en med skor, en med godis och en där man bara kan köpa knappar och blixtlås. Överallt finns också affärer som säljer kläder som ser ut som märkeskläder. Oavsett vad försäljarna säger så är det i 99,9 % av fallen kopior och Northface (www.se.thenorthface.com) verkar just nu vara mest poppis att piratkopiera.

Gratulationskort i den högre skolan på kvällsmarknaden.

Gratulationskort i den högre skolan på kvällsmarknaden.

I Hanoi har man tidiga vanor och vid 8-tiden börjar det redan vara rätt stängt i stan. Men vill du fortsätta shoppa på kvällen hålls en stor kvällsmarknad fredag-söndag  Hang Duong. Då stänger man gatan och gör om den till gågata – bara att kunna promenera utan mopeder och bilar känns som en attraktion!

En annan marknad är Dong Xuan i norra änden av the Old Quarters. Det är en enorm 3-våningsmarknad under tak där det framförallt är grossister som säljer sina varor, men trots det är det spännande att vandra omkring mellan stånden där det även med vietnamesiska mått mätt är intensivt.

När du ska handla i Hanoi är det förresten ett evigt prutande på allt utom taxiresorna (under förutsättning att du ser till att de slår på taxametern) och på restaurangerna. Vill du köpa kläder, men slippa pruta är den lilla klädkedjan M2 (klicka här för adresserna) ett bra tips. De finns på flera ställen i Hanoi och har fasta priser. Du kan också gå hit för att se ungefär vad saker ska kosta och sedan träna din prutförmåga på annat håll…

I marmorkolossen bakom mig vilar Ho Chi Minh.

I marmorkolossen bakom mig vilar Ho Chi Minh.

När du fyllt resväskorna kan det vara på sin plats att kika närmare på Hanois sevärdheter. Man behöver inte vara morbid för att tycka det är spännande att gå och titta på den balsamerade Ho Chi Minh. Det kan man göra varje dag utom fredag och måndag. Dessutom är han på semester i Moskva ett par månader på höstan varje är för att hålla balsameringsformen. Att gå igenom mausoleet känns faktiskt högtidligt. Vietnameserna är i majoritet och de är klart tagna av stundens allvar och är de inte det så räcker en blick på de välputsade vakterna för att de ska bli det. Efter träffen med Ho Chi Minh tycker jag absolut du ska fortsätta förbi de två anspråkslösa hus där han bodde och sedan till museet (www.baotanghochiminh.vn).

Vattenburen dockteater.

Vattenburen dockteater.

För en dos kultur (där vi också får en matsked politisk indoktrinering) är the  Waterpuppet Show   (www.thanglongwaterpuppet.org)  en lagom övning. I 45 minuter bjuds det på dockteater i vatten. Föreställningen är ackompanjerat av traditionella instrument och sång av fosterländska damer med raka ryggar och samma frisör som Julia Tymoshenko (www.tymoshenko.ua).

Studenterna kommer till Temple of Literature.

Studenterna kommer till Temple of Literature.

Även om religionen inte är påträngande i Vietnam så har den fortfarande en roll och det finns flera fina helgedomar. En jag gillade mycket var The Temple of Literature där man bedrev avancerad undervisning från 1076 fram till slutet av 1700-talet. Templets anda hålls vid liv av att många studenter kommer hit när de tar examen. Vietnam lever ju till stor del fortfarande efter Ho Chi Minhs prioriteringar – mat, kläder, undervisning. Och det märks, här tar man skolan på allvar!

En annan  fin helgedom är Tran Quoc Pagoda som byggdes på 500-talet och därmed är den äldsta i Hanoi. Pagoden ligger på en liten ö i den stora sjön West Lake som ligger nästan mitt i stan och som är värd en tur i sig. Det finns massor av flytetyg att hyra och du kan också hyra en cykel och trampa de cirka 15 km som det är runt hela sjön.

När det är 8 grader ute är det lite tomt på uteserveringen, men annars är det proppfullt.

När det är 8 grader ute är det lite tomt på uteserveringen, men annars är det proppfullt.

Mittemot pagoden ligger för övrigt den populära restaurangen CTC Banh tom Ho Tay. Här specialiserar de sig på en sorts stora friterade kakor med räkor, men de serverar också massor av annan väldigt god mat som avnjuts med härlig utsikt över sjön.

Jag tror för övrigt Hanoi slår rekord i antal näringsställen. Överallt serveras det mat. Här finns allt från små trottoarrestauranger som består av en tant med en liten koleldad plåtburk med två plaststolar till urflotta ställen i kolonialvillor där en helstekt fisk kan kosta 100 USD! Rent generellt skulle jag dock vilja säga att man äter en utmärkt middag för 150 000 dong (knappt 50:-) och en snabblunch i ett hål i väggen för drygt 15:-. Välljer du tanten på trottoaren blir det ännu billigare. En bra tumregel är att ju lägre plaststolarna är desto billigare är maten🙂

Kolla stolhöjden - här är maten billig.

Kolla stolhöjden – här är maten billig.

Under drygt tre veckors resa i Vietnam har jag inte lyckats få ett misslyckat mål mat en enda gång! Att rekommendera lokala restauranger känns därför bara fånigt. Ta mod till dig och testa allt som ser spännande ut. Sen kanske jag skulle hålla mig undan hundkött (thịt chó), men det är ju mer ett etiskt ställningstagande än något annat.

Om du får hemlängtan kan jag rekommendera två ställen, eller rättare sagt två kedjor. Den första är Highway4 (www.highway4.com) och den andra Gecko (www.geckogroup.com.vn). De har utmärkt vietnamesisk mat, men du kan också få en pizza eller en västerländsk köttbit om du känner för det.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Cykling, Hanoi, Historia, Hotell, Kläder, Marknader, Mat och Dryck, Museum, Teater, Vietnam och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Charmigt kaos, balsamerad Ho Chi Minh och härlig matstad (Hanoi, Vietnam, 4-6/1, 2013)

  1. Huyen Nguyen skriver:

    Highway4 is interesting. Good Vietnamese food with unique ingredients from regions throughout Vietnam, especially mountainous areas. But what is more appealing is Son Tinh Liquor (Vietnamese style rice spirits) hand-crafted with 12 flavors – sticky rice, fruit blend, herbal blend. Love the place!

  2. Pingback: Hanoi - Upptäck Vietnams spännande huvudstad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *