De 10 hetaste resmålen 2016 – Nummer 2: Sri Lanka

Nummer två på min lista över de hetaste resmålen 2016 är  Sri Lanka.

Det är drygt sex år sedan det långdragna och förödande inbördeskriget på Sri Lanka (www.srilanka.travel) tog slut och alla hoppas på att 2016 ska bli det år då turismen tar riktig fart igen.

Det är gott om stränder på Sri Lanka.

Det är gott om stränder på Sri Lanka.

Ska man döma av byggtakten för läckra nya, små boutiquehotell kommer det definitivt att bli så. Så gott som varje vecka öppnar det ett nytt hotell med 5-10 rum och ofta väldigt läcker arkitektur.

Jag vet att lankeserna själva inte gillar jämförelsen, men att resa till Sri Lanka är för oss okunniga européer lite som att vara i Indien, men i mer komprimerat format. Den kulturella mångfalden är stor, men inte överväldigande, tempot är lite lägre, maten är fantastisk, men inte så stark att du behöver brandsläckare och avstånden är överkomliga.

Just avstånden gör delar av Sri Lanka oemotståndliga. På morgonen kan du ligga i tropisk värme på en strand och sörpla kokosmjölk, på eftermiddagen samma dag kan du istället sitta på ett brittiskt kolonialhotell uppe i bergen och dricka afternoon tea och njuta av behagligt tempererat klimat samt blicka ut över en teplantage.

Sri Lanka bjuder också på väldigt mycket natur. Stränderna är många och det går fortfarande att hitta ställen där du är rätt ostörd. Du som är aktiv kan använda havet genom att surfa på det eller att dyka i det. På land är vilda elefanter (som förresten artbestämdes av Linné), leoparder och bufflar det de flesta vill se och är du fågelskådare kommer du att få det jobbigt att pricka av observationerna – 433 fågelarter finns på Sri Lanka.

När du är på Sri Lanka ska du också passa på att åka tåg. Nätet är väl utbyggt och tågen går föredömligt långsamt. Det är inte bra om man ska pendla till jobbet, men utmärkt om man är turist med lite tid till förfogande. Ska du åka tåg upp i bergen ska du se till att sitta på rätt sida. På yttersidan är utsikten oftast bedövande, på innersidan ser du bara en grön vägg…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Dykning, Hotell, Mat och Dryck, Sol och bad, Sri Lanka, Surfing, Tågresor och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *