De 10 hetaste resmålen 2016 – Nummer 4: Grönland

Nummer fyra på min lista över de hetaste resmålen 2016 är Grönland.

-32 grader är rena värmeböljan på Grönland under vintern. Med rejäla kläder är det dock inga problem att åka hundsläde.

-32 grader är rena värmeböljan på Grönland under vintern. Med rejäla kläder är det dock inga problem att åka hundsläde.

En annorlunda typ av vildmark hittar du på Grönland (www.greenland.com). Kombinationen av hav, is, berg och tundra gör att landskapet aldrig tar slut. De stora folktomma områdena är något alldeles särskilt den som är naturintresserad.

På sommaren, som oftast bjuder på riktigt fint väder (men tyvärr stundtals också en obeskrivlig mängd mygg i många olika former), kan man vandra. En lång, men fantastiskt vacker, led är den som startar vid den internationella flygplatsen i Kangerlussaq, som ligger vid kanten av den snabbt retirerande inlandsisen på västra sidan Grönland. Leden är 140 km lång och slutar i den trevliga lilla kuststaden Sisimiut. De flesta brukar ta det lugnt och spendera åtta-nio dagar på leden, men det finns de som tagit den i ett svep under midnattssolen! På vintern kan man åka samma sträcka med hundspann, då tar det tre-fyra dagar.

Det är gott om röding och mygg på Grönland.

Det är gott om röding och mygg på Grönland.

Från Sisimiut kan man ta båt söderut efter kusten till världens bästa rödingfiske i de små älvarna eller för att jaga myskoxe på de sommargröna bergssidorna. Att paddla för egen maskin är ett annat bra sätt att uppleva Grönland.

Östra sidan av Grönland är om möjligt ännu mer glesbefolkad är västra sidan. Vill du ha en speciell upplevelse här kan du ta kontakt med äventyraren Robert Peroni som kom till Tasiilaq för över 20 år sedan och blev kvar. Han driver ett litet hostel som heter ”Det Røde Hus” (www.the-red-house.com). Trots att han nu är över 70 år organiserar han fortfarande turer, jakt och fiske i samarbete med inuiterna på orten.

Som grädde på moset kommer 2016 enligt vetenskapen att bjuda på de starkaste norrskenen på väldigt många år.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Djur och natur, Flugfiske, Grönland, Hotell, Hundspann, Jakt, Paddling, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *