Ett rum med matlagningsskola, stjärnkockens båtmeny och stormköket som eldas med kvistar och laddar mobilen

Veckans Tips – Vecka 19 – 2012

Den här veckan ska vi besöka hotellet som bara har ett rum – men där du kan lära dig laga mat – samt berätta om stjärnkocken Marcus Samuelssons lyxkryssarmeny. Slutligen presenterar vi det spännande stormköket som eldas med små kvistar och laddar mobilen samtidigt som du kokar maten!

I den här matmiljön i art deco-stil är det nog ganska lätt att bli inspirerad!

Låt oss börja i Gent (www.visitgent.be) i Belgien och på en Bed&Breakfast som heter L´Ecume des Jours (www.lecumedesjours.com). Det drivs av det trevliga paret Michel och Sophie som är experter på att få gästerna att känna sig hemmastadda. Här finns bara ett enda rum, men vilket rum (eller rättare sagt vilken svit)! Sviten innehåller ett sovrum, ett vardagsrum, ett stort badrum och en rejäl terass, allt inrett med möbler som passar till det vackra huset. Längre ner i huset härskar kocken Bruno van Assche som  delar med sig av sitt matlagningskunnande under kurser på tisdagar och torsdagar. Rummet kostar 165 Euro per natt och att vara med på en av Brunos matkurser kostar 60 Euro. Du tar dig enklast hit med tåget de 7 milen från Bryssel.

En annan stjärnkock, som är betydligt mer välkänd i Sverige, är Marcus Samuelsson (www.marcussamuelsson.com). Han har ständigt nya grejer på gång och en av de senaste är att han skapat menyer för lyxkryssningsrederiet Holland America Line (www.hollandamerica.com). Vill du kolla när Marcus (och fem andra stjärnkockar) lagar mat på ett av kryssningsfartygen kan du klicka här! Det här är Marcus bidrag till menyerna på fartygen:

Vildfångad lax penslad med miso, vitlök, sesam och koriander, serveras grillad med en asiatisk-influerad tomatmarinad med grönkål.

Mört lammrack penslad med paprika och rosmarin, serveras med potatisgratäng, sauterade bönor och grillad paprika.

Chokladkaka med varma blåbär och Bourbon-smaksatt grädde.

Rispudding  med russin, ingefära, citron och vanilj, serveras kyld med en skiva stekt ananas.

Levererar den här vad tillverkarna lovar så kan den revolutionera friluftslivet.

Lite enklare mat blir det på en BioLite CampStove (www.biolitestove.com). Det är en fantastisk manick (åtminstone i teorin) som jag just beställt på nätet. Kort beskrivet är det ett stormkök som eldas med små pinnar, kottar eller vilket brännbart material man nu råkar ha till hands. Man kan alltså sluta släpa runt på gas eller T-sprit när man ska ut i naturen och inte vill (kan/får) tända en brasa  för att laga mat. Enligt de amerikanska uppfinnarna ska en liter vatten koka upp på ungefär fem minuter. Som om inte det vore nog driver den minimala elden också en liten termoelektrisk generator som levererar ström så att man kan ladda till exempel en iPhone via en USB-utgång!

Hela apparaten väger under kilot och kostar 129 USD + 50 USD för frakten till Sverige. Beroende på hur alert tullen är tillkommer tull och moms. Rapport om den praktiska funktionen kommer självfallet så fort jag fått min BioLite!

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, Bed&Breakfast, Belgien, Hotell, Mat och Dryck, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *