Frankrikes mest förevigade sevärdhet (Mont Saint Michel och Saint Malo, Frankrike, 14/6, 2019)

Mest fotograferad i Frankrike.

Dagens huvudmål är klosterön Mont Saint Michel (www.ot-montsaintmichel.com) som reser sig dramatiskt ur havet och som beroende på tidvattnet är omgivet av enorma sandbankar eller Atlantens kalla vatten. Här bor bara ett 50-tal personer, men det kommer 3 miljoner besökare varje år och det lär vara den mest fotograferade sevärdheten i hela Frankrike (hur man nu mäter det…). Det går dock inte att förneka att ön är en väldigt imponerande upplevelse.

Även en lugn dag är det packat på huvudgatan.

Räkna med en halv dag för ett besök här. Först parkerar du långt ifrån ön, sedan ska du ta en pendelbuss (som är gratis, men med långa köer) till ön och sedan promenera uppför branta gator i byn innan du kommer upp till den själva klostret där inträdet kostar 10 euro. Klätterturen upp till klosterentren är ett gatlopp mellan souvenirshoppar och restauranger, som tar mer betalt för läget än för kvaliteten på det de serverar. Kort sagt ska du undvika att äta här om ingen i familjen håller på att svälta ihjäl.

Stadsmuren runt Saint Malo.

Jag bestämmer mig för att helt enkelt hoppa över lunchen och istället åka vidare till Saint Malo (www.saint-malo-tourisme.co.uk). Det är lite fusk eftersom staden  faktiskt ligger i Bretagne, men den historiska delen är väldigt trevlig att promenera runt i. Det många besökare inte inser är att många av de gamla husen faktiskt är nybyggda kopior. Den gamla delen av staden förstördes nästan fullständigt under andra världskrigets sista år och först 1960 hade staden byggts upp igen. Nu ser den precis ut som den gjorde innan den började bombarderas av amerikanarna 1944, eftersom den envisa tyska kommendanten vägrade ge upp.

Dubbel Creme Caramel – en klassisk och en med chokladsmak.

Färden tillbaka till mitt trevliga boende Le Verte Campagne (www.lavertecampagne.com) utanför  Trelly tar en dryg timme och med tanke på dagens blygsamma näringsintag blir det en ordentlig middag med krabbgratäng och dubbla crème caramel till efterrätt. Att äta här är förresten väldigt prisvärt. Linn lagar fantastisk mat i det lilla köket och en meny med två förstklassiga rätter och generösa portioner kostar bara 23,50 euro.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Bil- och taxiresor, Frankrike, Historia, Hotell, Mat och Dryck och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *