Lördagsmarknad och titt på Grace Kellys Diorkläder (Granville, Frankrike, 15/6, 2019)

Mycket på marknaden kommer direkt från fiskehamnen.

Utflyktsmålet den här regniga och kalla dagen i Normandie heter Granville, som bland annat har kasino och en stor fiskehamn. I stadens centrum har man varje lördag en stor marknad som riktar sig till stadens invånare och är så gott som helt i avsaknad av souvenirer, vilket är en rätt befriande känsla. Här är det fisk, skaldjur, kött, grönsaker och kläder som dominerar utbudet. Marknadsfynden består av en rejäl knippa rosa vitlök i megaformat och en portion väldigt god paella – också den i Normandieutförande, det vill säga välsmakande och stor!

I den här vackra trädgården växte Christian Dior upp.

Styrkt av paellan styr jag mot Diormuseet i Granville (www.musee-dior-granville.com). Det är inrymt i modeskaparen Christian Diors barndomshem som ligger väldigt vackert på en klippa ovanför havet. Huset är omringat av en prunkande trädgård. Är du inte intresserad av mode kan du ändå åka hit och bara promenera runt eller fika i tesalongen i trädgården.

Diorkläder för F1 i Monaco och jaktparty i England.

Huset (och därmed museet) är inte stort och här finns inga fasta utställningar. Istället satsar man på ett nytt tema varje år. Denna säsong handlar det om Grace Kelly, Hitchcock-skådespelerskan som blev furstinna av Monaco och omkom i en mystisk trafikolycka i södra Frankrike 1982. I Grace Kellys klassiska garderob hängde väldigt många av Christian Diors skapelser och dessa kan man nu se i Diors barndomsparadis. Det är rätt häpnadsväckande att se hur tidlösa många av de kläder som Dior skapade på 50-, 60- och 70-talet är.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Frankrike, Marknader, Museum och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *