Katolsk mässa och superlång vävnad (Trelly – Bayeaux, Normandie, Frankrike, 16/6, 2019)

En flod rinner genom Bayeux.

Det är dags att lämna det trevliga lilla landsortshotellet Le Verte  Campagne  (www.lavertecampagne.com) utanför Trelly och åka vidare norrut. Den första etappen blir dock en ytterligare utflykt i Normandie och historia.

Bayeaux är ytterligare en spännande stad, som är allra mest känd för sin ståtliga katedral och den makalösa väggvävnad som skildrar Vilhelm Erövrarens väg till den engelska tronen via slaget vid Hastings år 1066.

Mässan i Bayeux är välbesökt.

Katedralen i Bayeux, som liksom sin mer berömda storasyster i Paris heter Notre Dame, är otroligt vacker och byggdes av Wilhelm Erövrarens halvbror biskop Odo i slutet av 1000-talet. Sin nuvarande gotiska utformning fick den dock på 1200-talet och helt klar blev katedralen inte förrän på 1700-talet. Missa inte kryptan som byggdes redan på 800-talet och återupptäcktes 600 år senare. Är du lite kyrkligt intresserad så försök pricka in mässan, det här är en i högsta grad levande kyrka och på söndagarna är det fullt med folk.

Wilhelms ryttare i Hastings.

Den berömda väggvävnaden i staden sägs också ha beställts av biskop Odo och den förvarades länge i katedralen, där den bara visades en gång per år. Det är förmodligen en av anledningarna till att den är så otroligt väl bevarad.

Numera hänger den 77 meter långa vävnaden på Musée de la Tapisserie de Bayeux (www.bayeuxmuseum.com). Den beskriver hur det gick till när Wilhelm via slaget i Hastings 1066 blev kung av England. Tacka inte nej till audioluren som ger dig hela historien när du sakta vandrar utefter vävnaden.

Tripes à la mode de Caen.

Bayeux klarade sig förhållandevis bra under andra världskriget och stadskärnan är både gammal och vacker, med en liten flod som flyter genom staden. Det finns också gott om trevliga affärer och restauranger efter de smala gatorna i staden. Ett bra mattips är Le Pommier (www.restaurantlepommier.com) som ligger bara ett stenkast från katedralen. Här äter många av stadens invånare sin söndagslunch vilket är ett bra betyg. Själv testar jag härliga ostron och ovanpå det komage (tripes). Det är speciellt, men väldigt gott – och mättande…

Château de Bellefontaine är ett klassiskt litet franskt slott.

Natten tillbringar jag precis utanför staden, men fortfarande på promenadavstånd. Natthärbärget bär det ståtliga namnet Château de Bellefontaine (www.hotel-bellefontaine.com) och är ett av de där fynden man kan göra då och då på booking.com. Jag har ett rum i tre etage, för det betalar jag 95 euro. Det är ungefär hälften av vad prislistan visar. Tyvärr kunde jag inte testa restaurangen,  som lär ska vara bra. Den var full av amerikaner som cyklade runt i Normandie med cykeltursarrangören Backroads (www.backroads.com).

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Frankrike, Hotell och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *