I hjärtat av Normandie och i Monets trädgård (Bayeaux – Giverny, Frankrike, 17/6, 2019)

Huvudbyggnaden på Chateau des Breuil är något så ovanligt som ett slott som är byggt delvis i korsvirke.

Det börjar bli dags att sakta röra sig norrut igen, men först ska jag njuta av en sista dag i Normandie. Ett bra sätt att göra det är att sakta köra genom det område som kalla Pays d´Auge och som är i hjärtat av Normandie. På många ställen ser det ut ungefär som det gjorde för flera hundra år sedan – korsvirkeshus, slott, betande kor och fruktträdgårdar. Nytillskottet är små gårdsbutiker som säljer grönsaker, cider och ost.

Ett snabbesök blir det på calvadosfabriken Chateau des Breuil (www.chateau-breuil.com) där du både kan följa tillverkningen på nära håll, prova calvados och sedan handla den.

Näst mest besökt.

Första längre stoppet gör jag i staden Lisieux (www.visit-lisieux.com) som självfallet också har en katedral. Den här går under det ståtliga namnet Basilique Ste Thérèse (www.therese-de-lisieux.catholique.fr) och lär vara den näst mest besökta i Frankrike (jag förmodar att Notre Dame i Paris har förstaplatsen, men efter branden lär den topplaceringen försvinna).

Chateau St-Germain-de-Livet kan ses efter lite trädklättring.

Nästa planerade visit är Chateau St-Germain-de-Livet som är ett charmerande litet slott som är en helt egen liten värld bakom höga murar.

Tyvärr visar det sig att måndag är den dag då man vilar upp sig från besökare och jag kan till en början bara ana taket av slottet samt höra påfåglarna som inte tar ledigt ens på måndagar. Men skam den som ger sig. Efter lite gymnastiska övningar kan jag se även de övre våningen av den fantasieggande slottsbyggnaden.

10 trädgårdsmästare sköter arvet efter Monet. Jag är inte en av dem.

Besvikelsen över det missade slottsbesöket lägger sig snabbt och jag bestämmer mig för att lämna Pays d´Auge och åka vidare mot Giverny (www.giverny.org). Här bodde impressionismens fader Claude Monet sina sista 40 år och det var också har han anlade sin häpnadsväckande trädgård (www.fondation-monet.com) som man började restaurera på 1970-talet. Här jobbar 10 trädgårdsmästare heltid och de har hjälp av en hord lärlingar och frivilliga från hela världen.

Den bedöma bron över vattenliljorna.

Högst upp i trädgården ligger Monets lilla, men vackra, hus och på andra sidan den numera rätt vältrafikerade vägen finner du dammarna  där Monets berömda vattenliljor växer. Det är stundtals väldigt långa köer till trädgården, men ett tips är att först besöka det vackra museet och där köpa en kombinationsbiljett för 17,50 euro. När du är färdig med museet kan du då smita in i trädgården via gruppingången och där är köerna betydligt kortare.

Trevligt rum, men stängd restaurang.

I och runt Giverny har det växt upp massor inkvarteringar av alla typer och i alla prisklasser. Mitt val för kvällen är ett litet hotell som heter Les jardins d’Epicure (www.lesjardinsdepicure.com). Det är trevligt och kostar 111 euro för ett dubbelrum, men tyvärr omfattar måndagsstängningen deras trevliga restaurang och strängt taget varenda restaurang i omgivningen. Kvällsmålet intas därför på en väldigt lokal kebabrestaurang där alla gäster (två stycken) engagerar sig i översättningen av menyn. Inte riktig den avslutning jag hade tänkt mig på min Normandieresa, men en upplevelse i sig!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Frankrike, Historia, Hotell, Konst, Museum, Trädgårdar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *