Boeing 747 körde i krypfart till hotell

Veckans Tips – Vecka 34 – 2019

Sent på natten passerade flygplanet i krypfart motorvägen utanför flygplatsen.

De flesta av er som läser det här har säkert loggat väldigt många timmar i luften och en del av dem har förmodligen tillbringats i amerikanska Boeings klassiska jumbojet 747. Flygplansmodellen var under nästan 40 år (innan Airbus A380 gjorde entré) världens största passagerarplan.

Eftersom 747 började flygas redan i början av 70-talet har en hel del av dem pensionerats. Ett av de plan som tagits ur trafik kan du ju för övrigt se varenda gång du åker till Arlanda. Det har byggts om till Jumbo Stay (www.jumbostay.com), där du kan bo för 450 kronor per natt om du har en tidig morgonflight.

En senare 747-pensionär som undgått skroten är den 30 år gamla jumbojet från KLM som flyttats från Amsterdams flygplats Schiphol till trädgården utanför Corendon Village Hotel (www.corendonhotels.com) i Badhoevedorp.

Under den närmaste tiden ska planet byggas om till en upplevelse för flygplansentusiaster. När allt är klart kommer besökarna att kunna gå över, under, i och till och med på flygplanet. Det kommer också att finnas en utställning om flygets historia.

För att 747:an inte skulle sjunka ner i marken byggde man en väg av stålplåtar över de sanka holländska åkrarna.

Det blir garanterat spännande för de som gillar flygplan. Minst lika spännande var dock transporten av det 160 ton tunga flygplanet. Det lastades på en 200 ton tung trailer med 192 hjul och kördes sedan i max 5 kilometer i timmen till slutstationen. Hela den 12,5 kilometer långa resan tog fem dagar! Det är nog den långsammaste jumbojetresan någonsin…

Den första delen av transporten gick över flygplatsområdet, men den sista halvmilen över åkrarna runt flygplatsen. För att trailern och planet inte skulle sjunka ner i den sanka marken byggde man en väg av 2 100 stålplåtar som vägde 1,5 ton styck. Planet passerade också över en motorväg och transportfirman Mammoet fick bygga broar över 17 diken.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Amsterdam, Hotell, Museum, Nederländerna och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *