Huvudstäder med närkontakt (Prag, Tjeckien – Wien, Österrike, 18/6, 2018)

Der schönen blauen Donau rinner genom Wien, men efter den senaste tidens regn är den mer lerfärgad.

I morse var det dags att lämna Prag (www.czechtourism.com) och åka vidare till Österrikes huvudstad Wien (www.wien.info). En av de fantastiska sakerna med att resa i de här delarna av världen är att det är så otroligt nära mellan de olika spännande städerna. Från Prag till Wien är det till exempel bara drygt 30 mil så även med en hel del köer i samband med vägarbeten tar det bara runt fyra timmar.

Art Hotel – inget märkvärdigt, men bekvämt, rent och trevlig personal.

I Wien är det fantastiskt sommarväder när jag anländer till det lilla hotell jag precis hittat på www.booking.comför det mycket facila priset 64 euro för en natt. Det heter Art Hotel Vienna (www.thearthotelvienna.at) och är enkelt, men trevligt, och har allt en person som bara sover på rummet kan behöva. Det ligger ett par kilometer från den gamla stadskärnan, perfekt cykelavstånd med andra ord.

Har du inte med egen cykel finns det stadscyklar i Wien.

När jag satt mig på cykeln upptäcker jag också att även Wien är en bra cykelstad med massor av cykelbanor och att många av dem är helt skilda från biltrafiken. En fiffig detalj är också att man på många enkelriktade gator tillåter att man cyklar mot enkelriktningen och bilisterna verkar vara fullt medvetna om detta, så det orsakar inga praktiska problem.

Nöjesparken Prater har gratis inträde och Liliputbahn.

Ett kul ställe att cykla till (eller ta spårvagnen till…) är den enorma parken Prater (www.prater.at) som ligger intill Donau alldeles öster om den gamla stadskärnan. Vid ingången till parken finns ett ganska stort nöjesfält som är speciellt på så sätt att man inte tar något inträde, det är bara att promenera rakt in och köpa biljetter till de attraktioner man vill testa. Här finns några riktigt läskiga torn där man sitter på bänkar och i slänggungor vääääldigt högt upp i luften. Glöm inte heller bort miniatyrtåget Liliputbahn (www.liliputbahn.com)  som har funnits här sedan 1928 och gör en fyra kilometer lång tur genom parken.

Sauna Strand Klub bjöd på svensk fotbollsseger.

Det finns också massor av restauranger och barer runt om i parken. Själv hamnade jag en stund på Sauna Strand Klub    (www.facebook.com/saunastrandklub/) som bjuder på sandstrand, stora härliga solsängar, välutrustad bar, pool och en jättelik TV-skärm vid kortänden av poolen. Även här är inträdet gratis. Anledningen till att jag smet in var helt enkelt att de visade Sveriges match mot Sydkorea på skärmen. Jag var nog ende svensk på plats för det var inga jubelscener bland solstolarna när slutsignalen blåstes.

Till Lunzers får du ta med dina egna förpackningar.

På vägen hem tog jag vägen förbi Lunzers (www.mass-greisslerei.at). Det är en annorlunda mataffär som bestämt sig för att göra något konkret åt plastanvändningen och emballageraseriet. Därför säljs så gott som allting i sortimentet (som förstås i de flesta fall är närproducerat, biodynamiskt, etc.) på lösvikt. Du får själv ta med påsar, burkar och flaskor. När du kommer hit vägs först dit emballage och sedan fylls det på. På så sätt är det enkelt att avgöra exakt hur mycket du köper. Har du inget emballage kan du köpa vackra tygpåsar och glasförpackningar. Här finns också en enklare servering.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Cykling, Fotboll, Hotell, Mat och Dryck, Nöjesparker, Österrike, Prag, Sol och bad, Tjeckien, Trädgårdar, Wien och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *