Julhandel över dan (Tallinn, Estland – 28/11, 2012)

Jag blir allt mer sugen på korta, effektiva resor och idag har jag slagit mitt eget rekord! Vaknade hemma 05.40 och var i centrum i en europeisk huvudstad lite drygt 2 timmar senare. Den skärpta kan säkert räkna ut att det handlar om Tallinn – den huvudstad som ligger närmast Stockholm.

Nyckeln till en så snabb resa är att åka med Flybe (www.flybe.com) från Bromma till Tallinn. Det är ett lysande färdsätt. Flygbussen (www.flygbussarna.se) till Bromma tar 20 minuter, flyget knappt en timme och från flygplatsen i Tallinn (www.tourism.tallinn.ee) in till centrum är det bara 3 kilometer. Snacka om smidigt! En dags julshopping med hemfärd på kvällen går alldeles utmärkt att genomföra.

En del av de kryddor Liviko använder för att förvandla rom till likör.

Min lilla utflykt startade på Estlands största spritfabrik som ligger mellan flygplatsen och centrum. Liviko (www.liviko.ee) heter den och företaget sitter på två av Estlands starkaste varumärken – vodkan Viru Valge och den kryddade rombaserade likören Vana Tallinn. Jag har alltid föreställt mig spritfabriker som rätt rejält stinkande inrättningar, men på Liviko var det idel fantastiska aromatiska dofter av alla de naturliga kryddor de använder. Ett bra tips är att de har en mycket prisvärd butik i anslutning till fabriken, där finns bland annat Livikos utmärkta glögg som är mindre söt än de glöggsorter som dominerar Systembolagets sortiment.

Såna här kameror använde KGB för att via förborrade hål i väggarna dokumentera aktiviteterna i hotellrummen.

Nästa anhalt på min snabbresa var det klassiska Hotel Viru  (www.sokoshotels.ee). Det byggdes under Sovjettiden för att KGB skulle kunna ha koll på alla utländska besökare och det var med andra ord proppfullt med mikrofoner och kameror. På översta våningen (som officiellt inte fanns) höll KGB-spionerna till med massor av utrustning. När Estland förklarade sig självständiga från Sovjet 1991 försvann spionerna över en natt och man hittade hemliga rum som inte syntes på någon ritning. Ett av rummen har man behållit och gjort till ett minimuseum som faktiskt är riktigt intressant att se.

Passande nog kom årets första snö när jag besökte julmarknaden i Tallinn.

Tredje stoppet var den lilla julmarknaden  (www.christmasmarket.eepå Stadshustorget i Tallinn. Mycket hantverk (mest stickat), massor av stånd med Glögi (gissar du vad det är så kan du vinna en flaska glögg) och en hel del färdig mat. Jag hittade också ett litet bord där de sålde fantastisk rökt skinka för 90:- kilot. Gissa om det fraktades hem en rejäl del av den grisen!

Sist, men inte minst, hamnade jag på en affär som heter Sepa Äri (www.ross.ee) där de säljer enbart smidda produkter. Här finns massor av saker till väldigt bra priser. Har du något du själv vill få gjort kan du ta med dig en enkel skiss så gör de verklighet av dina drömmar – åtminstone sådana som innefattar smide.

Efter en full dag i Tallinn hoppar man på Flybe:s plan vid 18-tiden lokal tid, vilket innebär att man med tidsförskjutningen kommer hem lagom till middagen. En lysande dagsutflykt!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Estland, Flygresor, Hotell, Inredning, Marknader, Museum, Tallinn och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *