Lettiska grisöron (Stockholm – Riga, Lettland, 18/4, 2016)

I dag satte jag mig på flyget för att ta mig till Lettlands huvudstad Riga (www.latvia.travel). Av rent ekonomiska skäl föll valet för den knappa timmens flygning på Norwegian (www.norwegian.com). Efter den sedvanliga buffelhjordsboardingen, då alla slåss om plats för den enorma mängd handbagage man släpar med sig ombord, lade sig stillheten och vi kom fram till Rigas trevliga flygplats (www.riga-airport.com) i tid, vilket ju faktiskt är det allra viktigaste på en kortare flygning.

Flerdagarskortet gäller på all kollektivtrafik i Riga.

Flerdagarskortet gäller på all kollektivtrafik i Riga.

Flygplatsen i Riga ligger bara en mil utanför centrum och det går att åka såväl buss som taxi utan att bli ruinerad. Flygbussen (www.rigassatiksme.lv) kostar bara 1,15 euro om man köper biljetten i terminalen och 2 euro om man betalar på bussen. Du kan också passa på att redan här köpa ett flerdagarskort för bussar, minibussar och spårvagn. 3 dagar kostar 10 euro och 5 dagar 15 euro.

En taxi från flygplatsen går på runt 15 euro. Om du håller dig till Baltic Taxis (www.baltictaxi.lv) gulgröna bilar eller RedCabs (www.redcab.lv) röda bilar så är du säker på att allt går rätt till.

Litet, men trevligt, rum på Ekes Konvents.

Litet, men trevligt, rum på Ekes Konvents.

Själv tog jag bussen och en kort promenad till Hotell Ekes Konvents (www.ekeskonvents.lv) där jag bokat rum. De äldsta delarna av huset är från 1435 och lär redan då ha varit en sorts hotell. Sedan användes huset för allt möjligt fram till 2005 då det blev hotell igen. Det är pyttelitet på alla sätt och vis, men väldigt trevligt och prydligt inrett. För lite drygt 50 euro per natt (oavsett om en eller två personer bor i rummet) inklusive rejäl frukost är det ett fynd!

Kalvkind och kalvtunga får man inte var dag på restaurang.

Kalvkind och kalvtunga får man inte var dag på restaurang.

Efter installation valde jag middag på Restorans 3 (www.restorans3.lv) på en granngata. Ett utmärkt val trots att restaurangen var i det närmaste öde (söndag kväll är ingen stor utekväll i Riga…). Jag körde på lokala specialiteter som till exempel aladåb på grisöron, rökt sill, kalvtunga och kalvkind och sist, men inte minst en efterrätt med det fantasieggande namnet Eyjafjallajökull efter det berömda vulkanutbrottet som stoppade all flygtrafik i Europa 2010. Desserten serverades förresten med silver från gamla  Mälarhusens restaurang på Österlen som revs för en massa år sedan, hur nu det gick ihop!? Med en väldigt god lokal öl från ett minibryggeri och ett rejält glas dessertvin gick alltihop på 45 euro. Dessutom fick jag hjälp med att skriva en lapp så att jag kan köpa grisöronaladåb på marknaden innan jag åker hem. Hoppas det ska bli en succé…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Flygresor, Hotell, Lettland, Mat och Dryck, Riga och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *