Makalös pagod på bergstopp (Ha Long-Yen Tu-Uong Bi, Vietnam, 20/12, 2023)

Den vackra pagoden ligger vackert på den höga bergstoppen Yen Tu.

Ibland (men inte särskilt ofta…) händer det att jag blir positivt överraskad av något som vid en första anblick kan te sig som en riktig turistfälla. Pagoden Yen Tu är en sådan överraskning. Det ligger en dryg timmes bilfärd väster om Ha Long, men kan också nås från Hanoi på några timmar.

Redan mellan trapporna är det många och långa trappor.

Vid en första anblick har det 700 år gamla templet en del varningsklockor som signalerar turistfälla. Här finns till exempel ett stort besökscentrum, en ”by” med affärer och restauranger samt två linbanor för att ta besökarna upp till templet.

Men vid en närmare granskning inser jag också att det också är minst två kilometers vandring i branta trappor för att ta sig ända upp till toppen på över 1 000 meters höjd. Det är inget för massturisterna och de flesta fortsätter inte efter linbanorna. Till och med att ta sig mellan linbanorna är en rejäl vandring.

Det är också väldigt få icke-asiatiska turister som kommer hit. När jag är där är det kanske totalt ett 50-tal besökare på det enorma området, som också har flera andra tempel och ett kloster.

Besökscentrat bjuder på traditionell vietnamesisk musik.

Det positiva intrycket börjar i besökscentret där jag köper en biljett för båda linbanorna och den elektriska bil som tar mig upp till den första. Det kostar 280 000 Dong (ungefär 125 kronor) och på köpet får jag en bra genomgång på bra engelska (vilket i ärlighetens namn inte är självklart i den här delen av världen…).

Sista biten upp till toppen och själva pagoden ser inte så lång ut, men runt 1000 steg på en knagglig och ojämn stentrappa i isade vind (temperaturen här uppe är runt 10 grader) tar ut sin rätt.

Jag glömmer dock snabbt klättringen när jag kliver upp på toppen och möter den blygsamma, men vackra lilla pagoden. Utsikten är också slående. Det är inte svårt att förstå varför väldigt många buddister kommer hit för att be.

Typisk vietnamesisk frukost i Uong Bi.

När jag klättrat ner för alla trapporna, vilket är nästan värre än att ta sig upp, åker jag till den lilla staden Uong Bi. Natten tillbringas på det helt nybyggda statliga Uong Bi Boutique Hotel. Det är helt OK, men otroligt märkligt och opersonligt inrett. Å andra sidan får jag mycket för pengarna eftersom ett dubbelrum bara kostar runt 250 kronor natten inklusive traditionell vietnamesisk nudelfrukost i en jätteskål.

Legacy Yen Tu bjuder på läckert inredda rum.

Vill du njuta mer av Yen Tu skulle jag dock föreslå att du slår på stort och tar in på femstjärniga Legacy Yen Tu (www.legacyyentu.com) med utsikt mot de vackra bergen. Det kostar ungefär 1500 kronor per natt, men då bor du otroligt fint.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Historia, Hotell, Kultur, Vietnam och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *