Modern kultur och blandad shopping (München, Tyskland, 13/6, 2018)

Självfallet finns det en enorm muralmålning utanför MUCA.

München (www.simply-munich.com) är ju fyllt av gammal, traditionell kultur, men det betyder inte att det saknas modern och nyskapande kultur.

Ett ställe där man lätt kan konstatera detta är på MUCA (Museum of Urban and Contemporary Art) (www.muca.eu). MUCA har bara funnits sedan 2017 och är något så ovanligt som ett helt privatägt museum.

Stephanie Utz är både grundare, ägare och chef för MUCA. Här vid ett verk av Andy Warhol.

Ägare är det äkta paret Stephanie och Christian Utz och det hela startade med att de först började representera ett antal gatukonstnärer och sedan att Christians samling av gatukonst började ta lite väl mycket plats. När det för några år sedan blev klart att ett gammalt kraftverk mitt i München skulle läggas ner la paret all sin energi på att övertala staden och dess energibolag om att man skulle göra om den gamla industrilokalen till ett hypermodernt museum. Till mångas stora förvåning gick övertalningen vägen.

Restaurang Mural bjuder inte bara på bra mat, även här är konsten närvarande.

Idag innehåller museet utställningslokaler där man gör 3-4 separata utställningar per år. I juli öppnar Imago, som kommer att visa porträtt, något som är riktigt hett i konstvärlden just nu. På MUCA finns också restaurangen Mural som på kort tid fått bra rykte för sin lite speciella mat, som ofta serveras med latinamerikansk eller asiatisk touch.

Hippt på hotell BOLD.

Efter museibesöket var det dags att checka in på ett nytt boende – BOLD Hotel (www.bold-hotels.com). Det är en minikedja med två hotell i München och ett i Frankfurt. Jag kör ner i garaget på det hotell som ligger i centrala München och får ett läckert designat och rymligt rum med en liten balkong mot gården och lagom hipp 60-talsinspirerad inredning. Med lite tur kan man komma över ett dubbelrum för runt 100 euro per natt inklusive frukost. Här finns också ett antal lägenheter och man satsar hårt på långliggare med specialpriser om man bor minst en månad.

Kaufhauskollektiv är en sammanslutning av mindre designers.

Shopping i coola affärer är kanske inte min starkaste sida, men för de som är intresserade av sådant ”offrade” jag eftermiddagen åt att kika på lite kul affärer. Först ut var en liten galleria som heter Hofstatt (www.hofstatt.info) som innehåller många mindre designbutiker. Kaufhauskollektiv (www.kaufhauskollektiv.de) är en sådan, där en massa mindre designers samsas. Väldigt coola 2nd Flight (www.2nd-flight.de), som finns i butiken tillverkar alla grejer av gamla fallskärmar!

Silverplattor som ska hjälpa till att fixa åkommor och lösa problem.

Inte långt från Hofstatt finns mycket kul små butiker på bakgatorna och här hittar man bland annat antikaffären Holfert (Kreuzsstrasse 9). De har specialiserat sig på Votives. Det är silverplattor som man offrade i katolska kyrkor och det här var stort på 1700-talet. Den som hade ett problem eller en önskan köpte en silverplatta som symboliserade detta och gick till kyrkan med den. Ordnade allt till sig köpte man ofta en till med en inskription som tack. Så vill du ha ett ben i silver kan du köpa det här. Bryter du sen benet kan du ju offra plattan och se om det hjälper.

I en affär med mycket designböcker är självfallet inredningen riktigt cool.

Gillar du böcker och tidningar om design, foto, arkitektur, mode, mat, resor, konst eller varför inte erotik och tatueringar är Soda Books (www.sodabooks.com) en butik för dig. Här finns det mesta inom dessa områden och några till.

Tycker du det blir för tungt att släpa hem kan du beställa via den fantastiska hemsidan istället. På hemsidan kan du bläddra dig igenom en stor del av innehållet i publikationerna för att fräscha upp minnet innan du bestämmer dig för ett köp.

Det är riktigt hög klass på många av stånden.

Vill du gå på marknad istället för i butiker är Viktualienmarkt (www.muenchen.de) ett bra val. Här finns ett 100-tal handlare med stark tonvikt på mat och dryck. Marknaden har funnits här sedan början av 1800-talet och mitt på torget står en stor majstång. Det var lyckligtvis ingen som dansade runt den när jag var där, men det kanske berodde på regnet, vad vet jag.

Eataly är ett matpalats med italiensk prägel.

Precis intill marknaden finns matpalatset Eataly (www.eataly.net) som precis som namnet antyder också handlar om mat, men med italienska förtecken. Du kan både handla och äta italienska delikatesser och tröttnar du på maten kan du alltid promenera iväg till bortre änden av lokalen där de säljer helt magnifika italienska Bianchicyklar (www.bianchistore.de).

Vildsvinet som blev fisk.

Middagen blev också italiensk efter ett tips från en bekant. Trattoria Da Paolo (www.trattoriadapaolo.de) är en sardinsk restaurant med en spännande matsedel, som ständigt skrivs om. Dessutom var språkförbistringen i mitt fall total, vilket gjorde middagen än mer spännande. Jag trodde jag hade beställt vildsvin som  förrätt, men fick istället en fantastisk fiskfilé med sellerisås…Fram för mer språkförbistring!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Antikviteter, Böcker, Hotell, Konst, Mat och Dryck, München, Museum, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *