One day in Paris (Sancourt – Paris – Étretat, Frankrike, 12/6, 2019)

Ni minns kanske 10 CC-låten ”One night in Paris is like a year in any other place”? Den här dagen gör jag ett försök att uppleva Paris på en enda dag och det är riktigt kul att göra det i expressfart med någon som aldrig varit där tidigare!

Eiffeltornet från andra sidan Seine.

Trots tidig uppstigning är vi inte i Paris förrän strax före 11.00, en del av bilköerna är minst sagt långa. Första stopp är Eiffeltornet (www.toureiffel.paris), men jag väljer att stanna till på andra sidan floden Seine där det är bättre utsikt över tornet och det faktiskt går att parkera (tvärt emot alla regler) en kort stund utan att bli bortbogserad.

Via ett par snabba shoppingstopp på Rue Saint Germain blir nästa anhalt jättemuseet Louvren (www.louvre.fr) där man måste vara väldigt kreativ (och mycket bra på att spela dum turist, vilket i mitt fall inte är svårt…) för att stanna precis utanför ingången.

Så här ser Notre Dame ut efter branden.

Hållplats nummer 3 är den fantastiska kyrkan Notre Dame (www.notredamedeparis.fr) som precis brunnit inför ögonen på hela världen och där den amerikanska dumbommen med gult hår (han är visst president) kom med  mindre genomtänkta råd till brandmännen, som kämpade för att begränsa skadorna. Även här lyckas jag, med hjälp av en vänlig byggjobbare, hitta en liten plätt att parkera på.

Sista sevärdheten i innerstaden blir Triumfbågen (www.paris-arc-de-triomphe.fr). Att stanna i någon av de runt tio filerna runt den är inte att tänka på, så bågen får avnjutas genom ett nervevat sidofönster.

Versailles är helt överväldigande.

Sist för dagen knappas solkungens Versailles (www.chateauversailles.fr)  in i GPS:en. Det var väldigt länge sedan jag var där, men det är precis så häpnadsväckande som jag minns det. Det går att stanna i vilket rum som helst och bli kvar hur länge som helst. Överdådet och detaljerna är minst sagt eftersom häpnadsväckande.

När vi summerar One day in Paris har vi på sex timmar hunnit med de fyra främsta sevärdheterna i Paris innerstad, ett långt besök på Versailles och en utmärkt (och avstressad) lunch på ett mysigt litet creperie i Versailles. Det är ett rätt svårslaget facit!

Hotell för detektiver.

Dagens sista timmar går av bara farten till den trevliga lilla bad/fiskeorten Étretat (www.etretat.net) i de nordligare delarna av Normandie. Här har jag hittat ett hotell med det smått osannolika namnet Detective Hotel (www.detectivehotel.com)! Någon målarpensel har sannolikt inte varit i närheten av hotellet de senaste 30 åren och mögeldoften i foajén är rätt överväldigande. Det vägs dock upp av den sanslösa inredningen som helt går i deckarnas tecken! Varje rum har sitt eget tema och det jag bor i har diverse mordredskap på väggarna samt av någon outgrundlig anledning en halv skrivmaskin som toapappershållare! 89 euro för ett dubbelrum i den här populära kustorten är inte heller särskilt dyrt.

Pizzeria och hotell i ett.

Utmattad kvällsmat blir en ostbricka och ett glas vin på den lokala pizzerian L´Aiguille–Creuse, som förutom helt OK snabbmat har hotellrum med utsikt mot havet för 79 euro per natt.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Bil- och taxiresor, Frankrike, Historia, Hotell, Konst, Mat och Dryck, Museum, Paris och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *