Från medeltid till gåslever (Brygge, Belgien – Sancourt, Normandie, Frankrike, 11/6, 2019)

Via Gentpoort kom utlänningarna in i Brygge under storhetstiden.

Dagen börjar med en fantastisk frukost på Sint-Niklaas B&B (www.sintnik.be) och utcheckning. Därefter tar jag ytterligare en promenad i medelstidsstaden Brygge (www.visitbruges.be). En av de äldsta byggnaderna i staden är stadsporten Gentpoort, som byggdes redan på 1200-talet. Eftersom det var den port som användes för att släppa in utlänningar i staden passar det ju rätt bra att starta dagen här.

Sämre äldreboenden har jag sett.

I staden finns också något som kallas Godshuizen. De byggdes för fattiga, sjuka, föräldralösa och äldre. Än idag finns 46 Godshuizen runt om i staden. Det är små vita hus som oftast ligger runt en vacker innergård. Det otroliga är att de fortfarande idag är reserverade för de som inte har så stora resurser, men numera är det främst äldre som bor här. Jag kan tänka mig sämre äldreboenden!

Lär dig allt om diamanter här.

I Brygge finns också ett spännande Diamantmuseum (www.diamondmuseum.be). Det kan tyckas märkligt, men faktum är att det fanns diamantslipare i Brygge redan på 1300-talet, vilket är långt innan man hade hört talas om diameter i Antwerpen. På museet finns (förutom pedagogiska förklaringar om diamanter och diamantbrytning och massor av gamla verktyg) visningar av hur diamantslipning går till. Här finns också en robot som kan tillverka syntetiska diamanter.

Det är gott om ankor vid det här hotellet.

Efter lunch trasslar jag mig ut ur staden (ska du bara åka hit över en weekend är rådet definitivt att ta tåget från Bryssels flygplats och sedan gå eller cykla i Brygge, bil är bara dyrt och krångligt).

Nästa anhalt för mig blir en gård som heter Les canards de la Germaine (www.lescanardsdelagermaine.fr) och finns i Sancourt i Normandie. De har gås- och ankuppfödning och en gårdsbutik med fantastiska produkter (läs gås- och anklever…). Däremot är rummen rätt spartanska. Å andra sidan kostar ett dubbelrum  bara drygt 50 euro inklusive frukost så det är inte mycket att bråka om.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Bed&Breakfast, Belgien, Bil- och taxiresor, Frankrike, Historia, Mat och Dryck, Museum och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *