Staden som bevarades av fattigdomen (Brygge, Belgien, 10/6, 2019)

Dagen tillbringar jag i den lilla belgiska medeltidsstaden Brygge, som faktiskt fått sitt namn av nordiska vikingar. När de trängde in i landet kom långskeppen inte längre än till den här platsen, som de då helt enkelt kallade Bryghia.

När vattenvägarna till Brygge slammade igen tappade handelsmännen snabbt intresset för staden.

Den riktiga guldåldern startade  dock  inte förrän på 1300-talet då Brygge blev en av de viktigaste hamnarna och ett handelscentrum för norra Europa. På 1400-talet var staden ett kulturellt och ekonomiskt centrum i Europa.

I slutet av 1400-talet blev det dock väldigt politiskt oroligt i staden och samtidigt slammade vattenvägarna till Nordsjön igen. Handelsmännen flyttade på sig och det gick mycket hastigt utför i Brygge.

Hur konstigt det än kan låta har fattigdomen hjälpt till att bevara Brygges stadshus.

Just den här snabba förändringen och fattigdomen som präglade de kommande 400 åren är främsta orsaken till att Brygge har så många gamla byggnader och en intakt stadskärna. Det fanns helt enkelt varken pengar eller intresse för att bygga något nytt i staden, något Bryggeborna är mycket glada för idag. Lika glada är de över att en tysk befälhavare i området vägrade att lyda ordern att förstöra staden i andra världskrigets slutskede.

Se gärna Brygge från vattnet.

Brygge är fortfarande genomkorsat av kanaler och vattenvägar och ett bra sätt att starta en  vistelse i staden är att sätta sig i en av de väldigt många turistbåtarna. För 10 euro får du en halvtimmes tur och en gnutta historia. Alla bolag kör i princip samma runda så välj helt enkelt den båt du tycker ser trevligast ut.

Vardagsrummet på Sitt-Niklaas är delat, men eftersom det bara finns tre rum är det ingen trängsel.

Efter långa promenader är det dags för mig att flytta till ett nytt boende. Det finns rätt gott om tämligen exklusiva B&B i Brygge och jag har valt att titta närmare på Sint-Niklaas B&B (www.sintnik.be) som ligger precis bakom det stora Markttorget – ett perfekt läge. Ett dubbelrum här kostar runt 140 euro per natt och då ingår en mycket god frukost. Just det rum jag hamnar i är uppdelat i två etage och från sovrummet högst upp har jag fantastisk utsikt över tornet The Belfry som höjer sig över torget. Du som vill kan klättra up de 366 trappstegen i klocktornet och njuta av utsikten över Brygge.

På Diligence snålar man inte på portionerna.

Brygge är fyllt av restauranger av alla typer och i alla prisklasser. Lite av en slump hamnar jag på kvällen på Diligence (www.diligence-brugge.be). Det är ett rätt traditionellt brasserie som serverar typisk belgisk mat och portionerna är jättelika, är du inte väldigt stor i maten så kan du med fördel hoppa över förrätten eller ta varsin förrätt och dela på en huvudrätt.

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Bed&Breakfast, Belgien, Historia, Mat och Dryck och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *