Positiv polsk överraskning och läckert art-deco-hotell (26-27/2, 2015, Warszawa, Polen)

Det är alltid lika roligt att bli positivt överraskad och det blev jag när jag kom fram till Warszawa (www.warsawtour.pl). Jag var där en gång för ungefär 30 år sedan och jag kan inte påstå att mina intryck från den resan var särskilt positiva. På de åren har det dock hänt otroligt mycket och Warszawa är nu en modern, spännande och trevlig europeisk storstad. Kombinera det med en spännande historia så får du en väldigt tilltalande kombination.

Hotell Rialto Warszawa

Läckraste art deco-badrummet.

Jag åker först till det läckra art deco-hotellet Rialto (www.rialto.pl) och de prutar direkt från det ordinarie priset på 240 euro per natt till 140 euro för första natten och 100 för den andra, halva priset med andra ord. För den som, liksom jag, är intresserad av art deco finns det hur mycket som helst att kika på. Enligt den trevliga portiern är en hel del av detaljerna och möblerna original och resten har man gjort exakta kopior av. Badrummet är helt fantastiskt och jag kan knappt slita mig från det.

Dekagram klassisk polsk krog i Warszawa.

Dekagram bjuder på resans bästa matupplevelse och klassisk polsk mat med modern touch.

Den första kvällen är jag lite lat och går bara ett par hundra meter från hotellet och smiter in på Restauracja Dekagram (www.restauraciadekagram.pl) som serverar klassisk polsk mat med finess. Servicen är som den ska vara på en riktig klassisk krog och ägaren sitter vid dörren och övervakar att allt blir rätt. Det blir det. Jag äter en härlig hemgjord paté, fylld gås och dricker ett par öl till detta. När jag går därifrån är jag mycket mätt och ungefär 175 kronor fattigare. Det är den här resans bästa matupplevelse!

Hotellet är väldigt trevligt, men de vill ha 18 euro för frukost och det känns en smula löjligt att betala lika mycket för frukosten som jag gjorde för en fantastisk middag kvällen innan. Istället letar mig ut på stadens gator och hittar Bistro Aléje (www.aleje42.com/home) där de serverar den godast gröt jag någonsin ätit. Bordsgrannen rapporterar om pannkakan med getost, spenat och ägg. Även den får högsta betyg.

Palace och Culture and Science reser sig rätt hotande över Warszawa och det var säkert meningen när Stalin skänkte det.

Palace och Culture and Science reser sig rätt hotande över Warszawa och det var säkert meningen när Stalin skänkte det.

Det här torget är av ingångarna till gamla stan i Warszawa. Det är svårt att tro att det här bara var ruinhögar efter kriget.

Det här torget är av ingångarna till gamla stan i Warszawa. Det är svårt att tro att det här bara var ruinhögar efter kriget.

Sedan gör jag det som de flesta förstagångsturister gör. Först blir det en sväng förbi Culture and Science Palace (www.pkin.pl). Det är en mastodontbyggnad som var en gåva från det sovjetiska folket (det vill säga Stalin) på 1950-talet. Om jag inte är felunderrättad är det fortfarande Polens största byggnad.

Från denna påminnelse om den mindre lyckliga tiden i den sovjetiska efterkrigsfamnen promenerar jag vidare till gamla stan som i princip var totalt förstörd efter kriget, men som nu byggts upp på ett fantastiskt sätt. Det är ingen slump att Polen har många av Europas skickligaste murare och stuckatörer, restaureringen av gamla stan måste ha krävt enorma insatser av skickliga hantverkare. Jag blir själv vittne till hur man fortfarande arbetar för att ge en autentisk känsla i den här delen av Warszawa. På ett ställe bygger några väderbitna herrar en ny mur. I ena änden jobbar en man med den vanliga murningen och i den andra (färdiga) änden står en annan hantverkare och hugger den färdiga tegelmuren och fogarna så att de ska se flera hundra år gamla ut. Det hela är otroligt skickligt utfört.

Copernikuscentret är kul både för stora och små.

Copernikuscentret är kul både för stora och små.

På promenaden tillbaka till hotellet passar jag på att besöka en av de moderna sevärdheterna i Warszawa – Copernikuscentret (www.kopernik.org.pl). Konceptet är ungefär som Tom Tits (www.tomtit.se), men det känns lite mer vuxet. Kopernikus har också något de kallar ett planetarium, men som är en 3D-bio som visar filmer om planeter och flygning. Trots den något tveksamma benämningen är det intressant och underhållande. En stor fördel är att alla skyltar och instruktioner även finns på engelska.

Andra kvällens matupplevelse blir tyvärr inte riktigt lika bra. Jag gör misstaget att uppsöka en vinbar som försöker vara lite hippt internationell och det blir inte särskilt bra. Stay local är alltid ett bra tips som jag stundtals glömmer…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Historia, Hotell, Mat och Dryck, Museum, Polen, Warszawa och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *