En omväg som sparar tid (28/2-1/3, 2015, Warszawa-Gdansk-Nynäshamn)

Charlotte i Warsawa

På Charlotte samsas man över frukost vid de stora borden.

Lördagsmorgonens frukost intas på ett ställe som heter Charlotte (www.bistrocharlotte.com). De bakar sitt eget bröd 5 meter bakom disken, gör sina egna marmelader, etc. Stället är väldigt populärt, både bland Warszawaborna och de turister som har lite koll. Redan tidigt på morgonen är det proppfullt vid borden där man snällt får dela med andra frukostsugna. Men de skickliga kyparna jobbar stenhårt och ingen behöver vänta på sin frukost.

Stärkt av den härliga frukosten köper jag lite bröd, en trave korvar, inlagd gurka samt surkål, packar in det i bilen och åker ut ur Warszawa igen.

De avgiftbelagda motorvägarna i Polen är fantastiskt bra. Det är dock rätt långt mellan bensinstationerna.

De avgiftbelagda motorvägarna i Polen är fantastiskt bra. Det är dock rätt långt mellan bensinstationerna.

Det finns två vägar att ta från Warszawa till hamnstaden Gdansk som är dagens mål. Den kortare går rakt norrut via E77 och är 36 mil lång, enligt alla rutinerade bilåkare kan den ta väldigt lång tid om trafiken tjocknar. Om man istället åker rakt västerut via A2 och sedan svänger norrut på A1 (www.autostradaa1.pl) är det ungefär 7 mil längre, men man åker å andra sidan hela vägen på en fantastisk motorväg där hastighetsgränsen är 140 km/h. Jag vill varmt rekommendera den här vägen, som man klarar på 4 timmar (åtminstone en lördag i februari, en sommardag när alla har semester kanske man får lägga på lite tid). De sista femton milen innan Gdansk är betalväg och kostar knappt 30 zloty. Snart kommer ytterligare en lika lång sträcka att vara avgiftsbelagd, men än så länge åker man gratis.

Färjan väg mellan Gdansk och Nynäshamn.

Färjan väg mellan Gdansk och Nynäshamn.

I Gdansk rullar jag ombord på Polferries (www.polferries.se) M/F Scandinavia igen för den sista biten tillbaka till Sverige eller närmare bestämt Nynäshamn. Båten går 18.00 och tar 17 timmar, men är ett väldigt civiliserat sätt att färdas. Färjan är inte i klass med många andra som åker fram och tillbaka i Östersjön, men alla som jobbar ombord är trevliga och hjälpsamma. Dessutom är maten alldeles utmärkt om man ser till prisnivån. Sist, men inte minst, är det en rätt familjär stämning ombord, eftersom många som åker här uppenbarligen gör det ganska ofta. Allt det här tycker jag är mycket mer värt än tjusiga shoppinggallerior och tillgång till massor av olika barer.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, Bil- och taxiresor, Mat och Dryck, Polen, Sverige, Warszawa och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *