Slumpen visar sig på väg till Prag (München, Tyskland – Prag, Tjeckien, 15/6, 2018)

Hundertwassers torn i Abensberg.

I morse var det tidig uppstigning för att köra de runt 40 milen från München till Tjeckiens huvudstad Prag (www.czechtourism.com). På vägen inträffade en av de där slumpartade händelserna som gör livet lite intressantare. För ett par veckor publicerade en kompis från Berlin en bild på sin Facebooksida föreställande ett torn som såg ut som något som en bra arkitekt ritat till Smurfarna. Hon berättade att tornet var framtaget efter en idé av konstnären Friedensreich Hundertwasser.

När jag körde efter motorvägen fick jag i ögonvrån syn på en brun sevärdhetsskylt med något som liknade tornet. Jag svängde raskt av och 10 minuter senare hade jag tornet framför mig! Det visade sig att det står i bryggeriet Kuchlbauers (www.kuchlbauer.de) biergarten i den lilla byn Abensberg. Min kamrat blev minst sagt förvånad när jag skickade en bild och berättade att jag var där! Tornet är för övrigt riktigt häftigt.

Bra rum till bra pris.

Framme i Prag körde jag ner i garaget under Motel One (www.motel-one.com/en/hotels/prague/hotel-prague/) som ska vara mitt hem de närmaste tre dagarna. Motel One är en kedja som startades i München så sent som år 2000. Nu har man 65 hotell runt om i Europa. Konceptet bygger på hippt inredda hotell i toppenbra lägen, men till hyggliga priser. Här i Prag kan man få ett rum från 65 euro. Socialt ansvar och hållbarhetstänk finns också i affärsidén. Det här har lockat många rutinerade resenärer till hotellen och man löper rätt stor risk att råka ut för spännande konversationer.

Kanadensisk mat i Prag.

Efter en snabb incheckning vecklade jag upp min cykel och trampade ut i Prag. Eftersom magen kurrade rätt rejält började jag se mig om efter snabb mat och snubblade då över Garage (www.poutine.cz) i den trevliga stadsdelen Karlin. På Garage gör man kanadensisk (!) poutine. Det är pommes toppad med ost och en brun sås. Poutine är franska och betyder om jag fattar rätt ”varm röra”. Det är en ganska bra beskrivning, men det är väldigt gott (fast kanske inte så bra för midjemåttet…).

Affär för de som vill resa lätt.

I försöken att trampa bort lunchen hamnade jag på Pod 7 kilo (www.pod7kilo.cz). Namnet syftar på det faktum att 7 kilo är det handbagage du alltid kan ta med ombord på flyget, oavsett vilket bolag du reser med. Affären är full av lättviktsgrejer som gör att du kan resa utan att checka innågot bagage. Ibland ser man ju rätt kul försök från folk som försöker hålla sig inom de olika viktgränserna. För ett par år sedan flög jag med en familj som hade på sig hela skidutrustningen, inklusive hjälmar, när de klev ombord för att flyga hem. Till och med den stränga Ryanairpersonalen var tvungen att dra på munnen.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Hotell, Mat och Dryck, München, Prag, Resegrejer, Tjeckien, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *