Snabbtitt på Mozarts födelsestad (Salzburg, Österrike – Stockholm, 20/1, 2016)

För att utnyttja tiden i Österrike så bra som möjligt steg jag upp tidigt på utmärkta hotellet Wagrainerhof (www.wagrainerhof.com) och tog en taxi från Wagrain till Salzburg, där den hjälpsamma turistbyrån (www.salzburg.info) med mycket kort varsel skakade fram en duktig guide, som visade runt ett par timmar i väntan på att planet skulle gå hem till Sverige.

Alla har hört talas om Mozart

Alla har hört talas om Mozartkugel, men få vet att originalet bara tillverkas och säljs på Fürst (www.original-mozartkugel.com) i Salzburg. Allt annat är bara efterapningar.

Salzburgs storhetstid inleddes redan på 700-talet då man la beslag på handeln med det salt (därav namnet på staden) som utvanns i Bayern. Det skapade ett mycket stort välstånd under väldigt lång tid och det märks på alla spännande byggnader från olika tidsepoker. Staden och områdena kring den var också en egen stat och styrdes med järnhand av katolska kyrkan ända fram till början av 1800-talet då man blev en del av Österrike.

Här föddes Mozart.

Här föddes Mozart.

En grådaskig januaridag är inte den perfekta tiden för att uppleva Salzburg, men på ett par timmar gick det ändå att se så pass mycket att jag inser att det skulle vara en trevlig stad att spendera några dagar i när vädrets makter är lite mer vänligt inställda. Det är många andra som insett det också och därför har stadens 150 000 invånare sex miljoner besökare varje år! Främsta affischnamnet är förstås Wolfgang Amadeus Mozart som föddes i Salzburg. Det arvet har också medfört att man satsat mycket på musik och annan kultur i många olika former.

Flygplatsen i Salzburg ligger bara 10 minuter från stadens centrum och det var nog tur eftersom Norwegians (www.norwegian.com) flight till Stockholm faktiskt startade innan ordinarie avgångstid! Något man inte är bortskämd med.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Flygresor, Historia, Hotell, Musik, Österrike, Teater och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *