Svenska vingårdar i Frankrike och flygluff i Norge

 Veckans tips, vecka 19, 2011

Om du är intresserad av vin så går det ju inte att komma ifrån att Frankrike är ett lysande resmål. Här finns oerhörda mängder vingårdar – stora och små, dyra och billiga, bra och dåliga.

Rabiega bjuder både på vin, hotell och restaurang. Foto: www.winepictures.com

Det finns till och med en del svenskar som gett sig in i den stenhårda vinbranschen. En känd gård med svensk anknytning är Rabiega (www.rabiega.com). Gården, som är på 10 hektar, köptes 1986 av statliga Vin & Sprit och var under många år ett populärt utflyktsmål för politiker. Här syntes bland andra Göran Persson och Anitra Steen. 2006 såldes gården till familjen Åkesson med viningenjören Anders i spetsen.

Men man gör inte bara vin på gården, som ligger i utkanten av Draguignan, mitt emellan Nice och Aix-en-Provence. Här finns också en restaurang och 20 dubbelrum. Restaurangen Dans les Vignes – I Vingården på svenska – (www.danslesvignes.com) samt hotellet drivs av den franske krögaren André Besnard. Just nu har han för övrigt ett erbjudande som jag tycker verkar synnerligen attraktivt. Så här ser 2 dygnserbjudandet ut:

Incheckning sen eftermiddag dag 1.  Klockan 19 är det dags att smaka på några av husets viner, en timme senare startar en 3-rätters middag. Dag 2 serveras en frukostbuffé på morgonen. Klockan 11 är det rundvandring i vineriet med vinprovning. Klockan 12 serveras en tvårätters pool-lunch och klockan 20 en 4-rätters gastronomisk middag i restaurangen. Dag 3 avslutas Rabiegabesöket med en brunch på terrassen. Priset är 160 euro per person. I priset ingår övernattning i dubbelrum två nätter, maten, välkomstvinerna första kvällen, rundturen i vineriet och de viner som då provas.

I gårdsbutiken finns både egna viner och sådant man tagit in från andra producenter.

På Rabiega odlas flera olika sorters druvor och man producerar såväl röda och vita som roséviner. Toppvinet är en cuvé som heter Clos Dière och som är gjort på syrahdruvor. Faktum är att det med de nya alkoholförsäljningsreglerna går att beställa Rabiega viner på nätet. Klicka här för att göra det.

Skulle vilja köpa riktigt mycket vin och i förlängningen göra ditt eget säger för övrigt ryktet att Rabiega är till salu igen – för ungefär 55 miljoner kronor.

En annan svensk vingård som inte har riktigt lika hög svansföring är Domaine de Calet (www.domaine-de-calet.com) i södra Rhônedalen. Företaget har 13 delägare, 12 av dem är svenskar och den 13:e en fransman. Det är han, Yvon Gentes, som driver vingården tillsammans med svenska hustrun Anna-Lena. På Domaine de Calet kan man hyra lägenheter som rymmer 2-4 personer och kostar 600-800 Euro i veckan.

Flygluffen i Norge kan ta dig till 40 olika orter.

Vill du inte prova vin i Frankrike kanske en flygluff i Norge kan vara ett alternativ? Det är det norska flygbolaget Widerøe (www.wideroe.no) som har ett erbjudande som gör att du kan flyga obegränsat i Norge under 14 dagar i sommar. Eftersom bolaget flyger på 40 destinationer finns det mycket att välja på. Erbjudandet är uppdelat i tre geografiska zoner. En zon kostar 2 775 norska kronor, två zoner 3 375 NOK och hela landet 3 975 NOK. Barnen är förstås billigare och det går också att köpa till ytterligare veckor för 1 750 NOK.  Widerøeägs av SAS (www.sas.se) så någon sorts Eurobonuspoäng blir det väl också.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Flygresor, Frankrike, Hotell, Lägenhet, Mat och Dryck, Norge och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *