Upplev naturen från norsk trålare och flyg billigt

Veckans tips, vecka 20, 2011

Under påskens besök i Åre träffade jag Sven Stewart och Kirsty McKerrow, ett par som brutit upp från Skottland och bosatt sig i Björnen av alla ställen. Sven, som jobbar som djuphavsdykare i Nordsjön och tidigare också varit skidguide i USA ska nu kombinera dessa båda intressen. Därför har han gått in som delägare i båten Elisabeth G och startat företaget Points North Charters (pointsnorthcharters.com).

Elisabeth G blir bas för skidåkare och dykare.

Med båten som bas ska man göra olika turer efter den norska kusten. Säsongen startar i mitten av februari med skidåkning. Med Ålesund som bas ska man ta sig ut till fjällsluttningar vid fjordarna som är omöjliga att ta sig till på andra sätt. Sedan blir det toppbestigningar med stighudar under skidorna och orörd skidåkning nerför.

 

Det tyska skeppet Frankenwald förliste 1940 och är en av dykplatserna.

I maj växlar fokus till vrakdykning i områdena runt Bergen, Sognefjord och längre norrut Hitra/Froya. Här finns ett 30-tal vrak som Sven och båtens kapten och andre delägare Rob Barlow – även han tidigare djuphavsdykare på de norska oljefälten – har full koll på.

I augusti stannar man i Hitra/Froya, men övergår i en fas där det handlar om naturupplevelser och fotografering med båten som bas. Sven och Kirsty bodde på Froya i 7 år innan de åkte över gränsen och bestämde sig för Åre, så de känner till alla pärlor i vattnen runt Froya.

Hytterna på Elisabeth G är rejält tilltagna.

Rob har seglat i norra Skottland med Elisabeth G i sex år och gör nu sin sista säsong där. Hans sista skotska turer finner du på (elizabethgcharters.co.uk). Båten är en ombyggd norsk sjöräddningskryssare som är nära 23 meter lång. Den är byggd i trakterna av Romsdal och den som är lite insatt i motorfartyg av denna typ känner enkelt igen linjerna av traktens skeppsbyggare, som är kända för att bygga extremt sjövärdiga fartyg. Numera har båten plats för 12 gäster i 6 bekväma hytter. Tankarna rymmer 22 000 liter diesel så man behöver inte fylla på särskilt ofta.

Slutligen två snabba tips om billiga flygresor. Först är det SAS (www.sas.se) som bestämt sig för att införa ungdomspriser och sista-minuten-priser i hela Europa för de under 26 år. Klicka här för att komma direkt till erbjudandet.  Ungdomsbiljetten kan bokas ett år i förväg och en väg kostar från 570:- inom Sverige och från 595:- inom Europa. Sista minuten bokasen dag innan avfärden och kostar från 470:- inom Sverige och från 395:- i resten av Europa.

 

 

 

 

Air Berlin flyger bland annat Airbus A330.

Air Berlin (www.airberlin.com) – som är ett riktigt trevligt lågprisbolag – kör en kampanj 17-19 maj. Under de dagarna kan man boka biljetter som gäller från 1 juni till 31 oktober. Enkelpriset mellan Stockholm eller Göteborg och Berlin är 405:- och från Berlin finns det anknytningar till en rad andra orter i Europa samt till Dubai och Bangkok.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, Djur och natur, Dykning, Norge, Skidåkning, Storbritannien och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *