Tight anslutning till trevlig spansk stadsdel (Pretoria, Sydafrika – Barcelona, Spanien, 12-13/8, 2017)

Mina resor till Europas olika hörn blir plötsligt betydligt längre än vad de varit. Det beror på att jag numera bor i Sydafrikas huvudstad Pretoria. Därför började min resa till Barcelona på lördagskvällen.

Den här gången valde jag att flyga med Swiss (www.swiss.com). När jag bokar nattflygning väljer jag nästan alltid Swiss och det är av en enda anledning – de snabba bytena! I Zürich går det blixtsnabbt att byta flight. Planet från Johannesburg anländer till Schweiz vid sextiden på morgonen och redan en tre kvart senare kan man vara i luften igen på väg till slutdestinationen någon annanstans i Europa – och incheckat bagage är med. I just det här fallet innebar det att jag var i Barcelona före nio på morgonen!

Sedan har Swiss inte särskilt bra mat och det är supertrångt på planen som går mellan Sydafrika och Schweiz , men jag står ut med detta för att det går fort och att jag alltid kommer fram i tid (peppar, peppar…).

Har jag inte så bråttom flyger jag annars gärna med KLM (www.klm.com) som har dagflygningar, vilket är mycket bekvämare. Då är det tidigt uppstigning, men jag kan sova i min egen säng på kvällen, vilket är en otrolig fördel.

Turistkortet Hola BCN är bra att ha.

Turistkortet Hola BCN är bra att ha.

Framme i Barcelona går det också smidigt, min väska rullar upp på bandet först av alla (förmodligen för att den var sist in i planet…) och jag promenerar till turistinformationen. Där lämnar jag in en utskrift med en OCR-kod för ett 4-dagars turistkort – Hola BCN – som jag köpt av kollektivtrafiken (www.tmb.cat) via nätet. Kortet kostar 27,50 Euro.  Två dagar kostar 14,50, tre dagar 21,20, och fem dagar 33,20 Euro. Väl placerade pengar.

Nästa steg är att ta flygbussen Aerobus (www.aerobusbcn.com) in till Plaza Catalunya. Från terminal 1 heter den A1 och från terminal 2 A2, föredömligt simpelt. Det kostar 5,90 Euro och tar en normal dag cirka 35 minuter, en lugn söndag morgon går det betydligt fortare.

Residencia Universitaria Augusta - mycket enkelt, men med bra läge och väldigt billigt.

Residencia Universitaria Augusta – mycket enkelt, men med bra läge och väldigt billigt.

Efter ett enkelt byte till tåg hamnar jag på stationen Gracia i stadsdelen med samma namn. Här har jag hittat ett väldigt enkelt hotell – Residencia Universitaria Augusta (www.residencia-augusta.com). Mitt enkelrum, som i ärlighetens namn mer ser ut som cellen i ett kloster och har dusch i korridoren, kostar 180 Euro för tre nätter. Det är rent, har en fläkt i taket och ligger mot en väldigt lite trafikerad gata. När det inte är högsäsong går det att få ett dubbelrum för 55 Euro per dag – mycket billigare än så blir det inte i Barcelona om man vill ha ett eget rum.

Läget är också perfekt, mitt i Gracia, som är en lite mer bohemisk stadsdel, där inte turisterna är så dominerande som på många andra ställen. Jag inleder dagen med frukost på det lilla torget Place de Villa de Gracia. Här finns ett par caféer där man får en kaffe latte och en mycket liten baguette för drygt 3 euro, dessutom kan man sitta hur länge som helst i skuggan under träden och titta på folk utan att någon tar illa upp.

Sedan tar jag tjuren vid hornen och vandrar i den tilltagande värmen ner till den klassiska gågatan La Rambla där det är proppfullt med folk, trots att det är söndag och nästan alla de tjusiga affärer som kantar gatan är stängda. Jag tror inte jag kommer att återvända när affärerna öppnar, risken är då att bagaget redan tidigt på resan blir alldeles för omfångsrikt…

Där La Rambla slutar startar båtutflykterna

Där La Rambla slutar startar båtutflykterna

Istället för att fönstershoppa promenerar jag ner till vattnet och tar en en och en halv timmes lång båttur med Las Golondrinas (www.lasgolondrinas.com) längs med de välfyllda stränderna norr om den lilla hamnen. Det är kul att se staden och kullarna kring den från det perspektivet och dessutom är det svalkande i värmen! Det finns lite olika turer,  just den jag valde kostar 15 Euro.

Kvällen hade jag planerat att tillbringa på en restaurang med storbilds-TV för att se den klassiska fotbollmatchen mellan Barcelona och Madrid, men eftersom den började först 22.00 fick den planen i ärlighetens namn fick det vika för en natts ordentlig sömn. På morgonen fick jag veta att Madrid vunnit med 3-1 på bortaplan och det var därför natten var så lugn!

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Barcelona, Båtresor, Bussresor, Flygresor, Hotell, Spanien och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *