Udda utförsåkning i Estland

Veckans tips, Vecka 4, 2015

Nu när skidsäsongen börjar komma igång och sportloven närmar sig kan jag inte låta bli att ge ett riktigt udda skidtips. Det handlar om skidanläggningen Kiviöli Adventure Center (www.tuhamagi.ee) som ligger på Estlands nordkust i det område som heter Ida-Virumaa (www.discovering-estonia.eu).

Inte värsta fallhöjden och ingen skidortsstämning, men väldigt exotiskt.

Inte värsta fallhöjden och ingen skidortsstämning, men väldigt exotiskt.

Ni som varit i Estland vet att landet är riktigt platt och inte särskilt lämpligt för skidåkning utför. I Kiviöli har man dock ordnat en egen kulle för skidanläggningen. Grunden för anläggningen är lite speciell. 100 år innan man började fundera på att bryta oljeskiffer i USA för att öka sin egen oljeutvinning höll man nämligen på med exakt samma sak i Estland. Brytningen pågår fortfarande för fullt och är anledningen till att Estland är i princip självförsörjande på el.

Skifferbrytningen skapar massor av rester och dessa har lagts på högar som med tiden blivit mindre berg. En av dessa kullar har man alltså  med sedvanlig estnisk envishet förvandlat till en skidanläggning i miniatyr. Fallhöjden är 90 meter, man har två liftar och några backar som som 450-700 meter långa (eller korta…). Dessutom finns en backe och halfpipe för snowboardåkare.

I det fräscha köket på Tuhamae går det utmärkt att laga eget käk.

I det fräscha köket på Tuhamae går det utmärkt att laga eget käk.

Vid foten av ”berget” finns också nybyggda Tuhamae Hostel (www.tuhamaehostel.com) som erbjuder enkla, men fräscha, rum för runt 25 euro per person och natt i dubbelrum inklusive en enkel frukost. Klämmer man ihop sig i ett fyrbäddsrum blir det ännu billigare. Här finns också kök så att man kan laga sin egen mat. Mysfaktorn i området är dock ytterst begränsad.

Man skulle kunna leka med tanken på att göra en kortutflykt under sportlovet. Färjan tur och retur till Tallin med Tallinksilja (www.tallinksilja.com) kostar runt 3 000 kronor för en familj på fyra personer, med bil och hytt. Middag och frukost ombord för alla, båda vägarna, går på 1 680 kronor om man bokar i förväg. Två nätter på hostel går att få för 1 500 kronor. Tvådagars liftkort för alla fyra kostar 64 euro. Handlar man maten när man kommit över på estniska sidan och lagar själv klarar man sig på några hundralappar och bensinen kostar under 1 euro litern (tanka fullt innan du åker hem) i Etsland. Totalt för en  fyradagarstripp (två nätter på färjan och två i land) för hela familjen kan man komma undan med 7 000 kronor. Rätt svårslaget rent ekonomiskt och väldigt exotiskt.

Vill man turista lite till så finns det utmärkta och väldigt billiga B&B:s runt om i landet och även i Tallin går det att bo billigt. Klicka här om du vill läsa mer om vad du kan göra i den här delen av Estland.

Moisa - Spahotell för drygt 500 kronor natten - för två personer!

Moisa – Spahotell för drygt 500 kronor natten – för två personer!

Missa inte heller de fantastiska spahotell som finns och där priserna är ofattbart låga. Värt en omväg är Moisa Hotell & Spa (www.moisahotell.ee), i närheten av Maätaguse, som är ett mysigt litet hotell ute på landet. De har en liten, men trevlig, spaavdelning med pool, bubbelpool och ett par olika sorters bastu. För 65 Euro får man ett utmärkt dubbelrum, frukost och fri tillgång till spaavdelningen.

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, Bed&Breakfast, Bil- och taxiresor, Estland, Hotell, Skidåkning, Spa, Tallinn och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *