Unika restauranger på Bali – Del 1 – Pitaloka, Sanur

Veckans Tips, Vecka 6, 2024

Att äta lokal mat är för mig en stor del av reseupplevelsen. Låt mig därför berätta om några favoritställen på Bali, som jag lärt känna bra det senaste året. De återfinns alla i den trevliga lilla staden Sanur med omnejd, eftersom detta varit min bas.

De restauranger jag ska berätta om är alla sådana som främst besöks av lokal övre medelklass när de vill ha lite guldkant på tillvaron. De bjuder på en befriande avsaknad av turister och alla är också något mer än bara restauranger.

Pitaloka ligger i ett ståtligt kolonialhus.

Först ut på listan är Pitaloka (www.pitalokasanur.id), som ligger i centrala Sanur. Redan på parkeringen utanför restaurangen förstår man att det här är en annorlunda Baliupplevelse. Restaurangen är inrymd i ett bländande vitt, pampigt hus i traditionell kolonialstil, vilket är tämligen ovanligt på Bali.

Tyvärr har jag inte lyckats klura ut husets historia, men en inte allt för vågad gissning är att det har holländska rötter. Holländarna koloniserade Bali i början av 1900-talet och så sent som efter andra världskriget höll man fortfarande på med terrorkampanjer för att stoppa självständighetsrörelsen. Hur många människor som dog i strider och i holländarnas fångläger finns det inga riktiga siffror på, men klart är att det var väldigt många.

Kokboken som inspirerat Pitaloka.

Men låt oss återvända till dagens mycket fredliga Bali och dess mat.

Pitaloka serverar fantastisk indonesisk mat och mycket av den har sitt ursprung i en ganska okänd kokbok som gavs ut av det självständiga indonesisens första president Sukarno. Boken heter Mustika Rasa. Det är en omfångsrik bok, som trycktes strax innan Sukarno störtades på 1960-talet.

På Pitaloka finns förstås alla de vanligaste rätterna, men också en hel del annat. Jag skulle rekommendera att ni tar in en trave rätter och delar på dem.

Andra våningen på restaurangen Pitaloka.

En bra start kan vara deras okonventionella ”sushi” som måste vara något av det mest prisvärda som serveras på en finare restaurang på Bali. För 33 000 rupees (lite drygt 20 kronor) får ni 10 stora bitar! I samma prisklass finner ni Batagor, som är kycklingdumplings med jordnötssås.

En annan höjdare är Ikan Bakar – grillad snapperfilet med ångade grönsaker och ett par rejält kryddstarka såser. 40 kronor kommer det att stå på notan. Tongseng Kambing – en gryta på lamm, kokosbuljong och morötter är en annan favorit.  För den får ni hosta upp nära 50 kronor, men så är det också det  dyraste på matmenyn…

Pitalokas meny gör alla dessertälskare glada.

Om det är någon som inte begriper sig på lokal mat finns även en sektion med enkla, men fräscha och vällagade, västerländska rätter.

Sist, men inte minst, innehåller menyn ett stort utbud a desserter – både lokala och internationella.

Rummen på Pitaloka är enkla men trevliga.

Pitaloka har också några enkla, men trevliga, rum till uthyrning. Återigen får man nästan gnugga sig i ögonen när prislistan kommer upp. Under lågsäsong går det att få ett dubbelrum inklusive bra frukost för en bra bit under 300 kronor per natt!

Det finns också en pool som de övernattande gästerna kan utnyttja.

Ett nytt restaurangtips från Bali kommer nästa vecka.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Hotell, Indonesien, Mat och Dryck och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *