Höga utsiktspunkter och intensiv busstur runt centrum (Ho Chi Minh City, Vietnam, 2/1, 2024)

Ho Chi Minh City är en jättestad och den växer fortfarande så det knakar. För att få en översikt över staden är en bra början att tas sig upp i någon av de två skyskrapor som bjuder på utsiktsdäck.

Landmark 81 är Sydostasiens näst högsta byggnad.

Högst av de två är The Landmark 81 (www.thetowerinfo.com) som är 81 våningar hög. Inklusive spiror höjer den sig hela 470 meter över marken. Det gör den till den näst högsta byggnaden i Sydostasien efter Merdeka 118 i Kuala Lumpur i Malaysia. En biljett för en vuxen hit kostar drygt 200 kronor.

Hotellets Club Lounge är spektakulär.

I samma skyskrapa ligger också stadens högst belägna hotell som börjar på 47:e våningen. Det är ett Marriotthotell som heter Vinpearl Landmark 81 (www.marriott.com). Du får betala runt 3 000 kronor för ett dubbelrum, men ett smart drag är att lägga till några hundralappar och få tillgång till deras Club Lounge på 71:a våningen. Frukost ingår då och du får också gratis smårätter och drycker under dagen, afternoon tea samt cocktails på kvällen. Ett kanondeal om du frågar mig.

Låter du Marriott dra drygt 60 000 kronor från ditt Platinumkort får du bo i Presidentsviten som är nästan 500 kvadratmeter stor och ligger på 68:e våningen.

Mia Saigon är ett klassiskt hotell.

När vi ändå pratar om boende i den högsta klassen vill jag passa på att slå ett slag för Mia Saigon (www.miasaigon.com) som ligger precis intill floden i det lite lugnare District 2.

Det är ett klassiskt femstjärnigt lyxhotell där alla rum har utsikt mot floden och priserna ligger på ungefär samma nivå som Landmark 81, rummen är dock betydligt större och lyxkänslan mer klassisk. Jag har inte bott här själv, men har pålitliga kamrater som är hängivna supporters.

Saigon Skydeck ligger precis intill floden.

Saigon Skydeck i kontorsskrapan Bitexco Financial Tower (www.bitexcofinancialtower.com) har ett utsiktsdäck som är ungefär 100 meter lägre än Landmark 81 och priset för att åka upp i denna skyskrapa är ungefär hälften av det i Landmark 81, alltså runt 100 kronor.

Från båda utsiktspunkterna får du en utmärkt översikt över centrala staden, tyvärr ser man sällan särskilt långt eftersom den väldigt förorenade luften gör att det ganska snabbt blir väldigt grått och byggnader i fjärran försvinner i ett töcken.

Klassiska Saigon Central Post Office är en av stoppen på bussturen.

När du skaffat dig en översikt är ett bra nästa steg att köpa en biljett på stadens Hop-on-hop-off bussar (www.hopon-hopoff.vn).

Hela turen runt centrum tar cirka en timme och för 150 kronor kan du kliva av och på så många gånger du vill. Vill du spara en slant kan du åka hela turen i ett svep, då kostar den ungefär 70 kronor.

Ben Thanh Markets matavdelning.

Ett bra ställe att sluta turen på är förresten Ben Thanh Market, som är inrymd i en av stadens äldsta byggnader. Här finner du allt mellan himmel och jord och här finns också en stor matmarknad med massor av olika typer av street food. Se till att du är rejält hungrig när du kliver av bussen!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Bussresor, Historia, Ho Chi Minh City, Hotell, Marknader, Mat och Dryck, Saigon, Vietnam och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *