Vandring och kultur i Yunnan i Södra Kina

Veckans Tips – vecka 45, 2011

Den här veckan ska vi ta oss till den sydliga provinsen Yunnan (云南) i Kina tillsammans med Tripants trogne läsare Joakim Mellqvist. Han reste hit i oktober med familjen samt några kamrater och hittade ett område som de hade väldigt svårt att slita sig ifrån. Ett rätt isolerat läge med gränser mot Vietnam, Laos och Burma har gjort att minoritetsfolken har kunnat bevara sin kultur bättre här än på många andra håll i Kina.

Tiger Leaping Gorge är en av världens djupaste bergsklyftor.

Gruppen flög in till Lijiang (丽江), en vacker gammal stad som finns på UNESCO´s världsarvslista, och gav sig sedan ut på två dagars vandring i Tiger Leaping Gorge. Det är en av världens djupaste klyftor och på botten av den rinner Yangtzefloden. Bergstopparna i området ligger runt 5 500 meter så det är inte svårt att förstå den dramatiska naturen. Svettig vandring, men ändå något som de flesta klarar av.

Under vandringen stötte de bland annat på minoritetsfolket Naxi där det fortfarande är kvinnorna som styr. Det visar sig inte bara i det dagliga livet utan också i språket där exempelvis ordet sten i femininum betyder stenblock medan det i maskulin form står för smågrus…

Familjen Linden har gjort ett fantastiskt jobb med att restaurera det gamla kinesiska huset.

Efter vandringen tog gruppen sig med buss några timmar söderut för att ta in på Linden Centre (www.linden-centre.com) som ligger i byn Xizhou. Här dominerar en annan av Kinas minoriteter, Bai. Linden Centre är långt ifrån det turistiska – både geografiskt och kulturellt. Det amerikanska paret Linden har tagit hand om ett gammalt kulturhus och gjort det till en mötesplats för olika kulturer, såväl kinesiska som västerländska. De gör enligt Joakim ett fantastiskt jobb för att ge varje gäst en upplevelse, inte minst barnen dras snabbt in i livet i huset. Under tre dagar på centret hann de dock bara uppleva en del av utbudet – risskörd, teplockning, kinesisk matmarknad och traditionell kinesisk medicin – innan det var dags att vända hem till Shanghai.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bussresor, Djur och natur, Historia, Hotell, Kina, Kultur, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *