Matäventyr på Irland och i England samt tuff segling i Antarktis

Veckans Tips – Vecka 49, 2011

Den här veckan ska vi först förflytta oss till de brittiska öarna och sedan till havsområdena söder om Sydamerika.

Låt oss börja med Irland, där ni som är matintresserade med fördel kan ta er en titt på Ballyknocken Cookery School (www.thecookeryschool.ie). Här huserar den kända irländska TV-kocken Catherine Fulvio som när hon inte spelar in TV-program ordnar en rad olika matlagningskurser. Självfallet har hon skrivit ett par kokböcker som du kan köpa på (www.adlibris.com) eller (www.bokus.se).

Här bor du med fördel när du lär dig laga mat.

Ballyknocken är en 175 hektar stor egendom som ligger ungefär 5 mil söder om Dublin och här har familjen Fulvio hållit till sedan 40-talet. Man kan passa på att bo på den viktorianska herrgården som har sju rum. B&B kostar mellan 55 och 59 Euro per person och natt. Undervisningen är i de allra flesta fall endagskurser och kostar vanligtvis 115 Euro. Den som vill få ut lite mer av sin resa kan gå två kurser, eftersom man klokt nog alltid har kurser två dagar i följd. En kurs jag tycker ser väldigt kul ut är ”Head Chef, Junior Chef” då man går på matlagningskurs med sina barn.

Ett av rummen i den gamla möbelfabriken.

Ett annat ställe med sju rum och tonvikt på maten är Russell´s (www.russellsofbroadway.co.uk) som ligger i den lilla byn Broadway i Cotswold, ett par timmars körning nordväst om London. De beskriver sig som ”en restaurang med rum” och håller till i en gammal fabrik som drevs av den berömde brittiska möbeldesignern Gordon Russell. Hans arbeten kan för övrigt beskådas på Gordon Russell Museum (www.gordonrussellmuseum.org) som ligger i närheten. Daimian Clisby lagar fantastisk mat och det finns hur mycket som helst att titta på i närområdet. Väl värt en helgutflykt.

Betydligt mer än en helgutflykt krävs om man vill segla med Pelagic Expedition (www.pelagic.co.uk). Pelagic ordnar seglingar i Antarktis, runt Cape Horn, Sydgeorgien, Falklandsöarna och Beaglekanalen under ledning av Skip Novac, som bland annat deltagit i fyra Whitbreadseglingar runt jorden. Det är dock inga lyxiga charterseglingar, här måste alla hjälpa till och tonvikten ligger på säkerhet och naturupplevelser. Det är ont om välputsad mässing, men gott om bruksig aluminium på båtarna. Du kan vara bombsäker på att få prova på riktigt tuff segling och för det får du betala i runda slängar mellan 300 och 450 pund per dygn.

Här nedanför finner du en liten video som berättar om ett seglingsäventyr med Pelagic.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Antarktis, Argentina, Båtresor, Bed&Breakfast, Chile, Djur och natur, England, Falklandsöarna, Hotell, Irland, Mat och Dryck, Museum, Segling och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *