Drottning Elisabeth, shopping och mat (Leeds, England, 20/7, 2012)

I slutet av veckan gick resan med SAS (www.sas.se) till Manchester i England. Manchester är inte bara en bra destination om du gillar fotboll utan också ett utmärkt ställe att starta på om du ska vidare till någon annan del av mellersta/norra  England. Det beror på att flygplatsen  i Manchester (www.manchesterairport.co.uk) har en egen tågstation som är en del av det finmaskiga tågnätet i området. Det är extremt smidigt att sätta sig på tåget direkt på flygplatsen och slippa fundera på den ofta ganska oberäkneliga brittiska vägtrafiken.

The New Ellington tycker de har coolaste baren i Leeds. Jag är dock inte riktigt övertygad.

Slutdestination för mig var Leeds och hotellet The New Ellington (www.thenewellington.com). Det ligger på promenadavstånd från stationen, kostar 99 pund natten för ett dubbelrum, har bra standard, gratis wi-fi och är rätt trevligt utan att riktigt pricka rätt. När jag checkade ut efter två nätter hade många små grejer gjort att det första intrycket förtagits en smula. Trist frukost, en dusch som är så komplicerad att man måste ha bruksanvisning för att använda den, städning som inte hanns med för att städpersonalen slutar klockan 15.00 och lite annat smått och gott hamnar på minuskontot.

Kupolformade Leeds Corn Exchange är väl värd ett besök för er som gillar äldre arkitektur.

Leeds då? Ja, det är väl inte Englands mest spännande destination, men ett par dagar kan man utan vidare lägga här. Här finns bland annat Royal Armouries (www.royalarmouries.org), ett fantastiskt vapenmuseum som man verkligen inte behöver vara någon vapenfantast för att gilla. Exklusiva shoppingcentret Victoria Quarter (www.v-q.co.uk) med sitt enorma glastak och den gamla sädesbörsen Leeds Corn Exchange (www.leedscornexchange.co.uk) är också värda en titt både för shoppingen och arkitekturen. Vårt besök i Leeds livades upp av att vi för andra gången i år kom i närkontakt med brittiska hovet eftersom Drottning Elisabeth var på besök i stan. Premiärkontakten för vår del var i Stockholm när Prins Charles hälsade på i vår lägenhet i samband med sitt stadsbesök. Klicka här för att läsa mer om just den rätt osannolika visiten.

Vi hann också med några bra restauranger och den första som  förtjänar uppmärksamhet är lilla Art´s cafe bar & restaurant (www.artscafebar.com) som inte bara har riktigt god mat till hyfsade priser utan också en kul hemsida där deras köksmästare Jamie Clinton delar med sig av sina recept.

Dottern Toves examen från universitet i Leeds firades hos Jamie Oliver. Jag var gladare än jag verkar…

Vi hamnade också hos en annan Jamie – den brittiska köksmiljardären med efternamnet Oliver (www.jamieoliver.com). Leedsinslaget i hans köksimperium heter Jamie´s Italian (www.jamieoliver.com:81/italian/leeds) och bjuder på väldigt god mat och en mycket trevlig miljö där man omedelbart känner sig hemma. Jag avslutade min måltid med en dallrig pannacotta som är den bästa pannacotta jag ätit och då är ändå mitt jämförelseregister rätt stort!

Skön brasseriekänsla på Browns.

Slutligen vill jag tipsa om Browns (www.browns-restaurants.co.uk) som trots att det är kedja med drygt 20 brasserier över hela Storbrittanien är riktigt juste. Lunchen här kostade inte mer än på sportbaren tvärs över gatan, men var i en helt annan klass. Jag kommer säkert att slinka in på Browns i någon annan stad när jag inte har några andra stalltips att luta mig mot.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, England, Flygresor, Hotell, Mat och Dryck, Museum, Storbritannien, Tågresor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *