Skaffa en kompis i New York och fixa gratis bagage på Norwegian

Veckans Tips – Vecka 5, 2011

Att komma till en ny storstad är alltid lika spännande och ofta väldigt förvirrande. Jag är för det mesta ganska väl förberedd och har åtminstone skummat igenom minst en rejäl guidebok, surfat på nätet, pratat med någon som varit där tidigare och kanske läst några tidningsartiklar. Trots det (eller kanske tack vare det…) blir det ibland väldigt splittrat när jag väl är på plats. Jag vill göra massor av saker, tiden räcker inte till och det blir svårt att prioritera. Ofta tänker jag ”om jag bara hade en kompis som bodde här”.

Här är det inte dumt att ha en kompis.

Just en kompis på plats kan du få i New York. Det är organisationen Big Apple Greeter (www.bigapplegreeter.org) som står för sådana. Idén bakom detta är enkel. New York-bor som har lite tid över ställer upp som ”Greeters”. Det betyder att de helt enkelt visar besökare runt i sin egen del av New York. De får inget betalt och det här måste vara enda området i USA där det är förbjudet med dricks (själv tycker jag det amerikanska drickssystemet är i det närmaste förnedrande för alla parter, men det är en annan femma)!

De som ställer upp som Greeters är inte guider som drar dig runt på sevärdheter. De visar dig sin del av staden, tipsar om sina favoritrestauranger, introducerar dig för kamraten som har galleri, visar hur T-banan fungerar och annat som har med vardagen i området att göra. Kort sagt gör de det som vilken kompis som helst skulle gjort.

Det finns över 300 Greeters och de pratar tillsammans 20 olika språk. Sex personer jobbar på heltid med att få ihop det hela så det är en synnerligen professionell organisation som lever helt på de donationer de får.

Jag har inte provat det själv, men jag har kamrater som gjort det och de är lyriska över resultatet.

Det finns faktiskt liknande organisationer i ett antal andra storstäder, bland andra London, Brighton (www.visitbrighton.com), Paris, Marseille (www.marseilleprovencegreeters.com), Berlin (www.berlin-greeter.org), Haag (www.denhaaggreeters.nl), Bryssel (www.brusselsgreeters.be), Belgrad (www.belgradegreeters.rs), Chicago (www.chicagogreeter.com), Toronto (www.toronto.ca/tapto), Buenos Aires (www.cicerones.org.aroch Melbourne (www.thatsmelbourne.com.au). Du finner alla andra orter på (www.globalgreeternetwork.info).

Med den här flyger bagaget gratis under hela 2011.

Från detta till något helt annat. Lågprisbolaget Norwegian (www.norwegian.com) har gått ut med ett i mina ögon väldigt fiffigt erbjudande. De säljer en rejäl rullväska som de tagit fram i samarbete med Helly Hansen (det borde borga för bra kvalitet) för 1 399:- inklusive frakt. På köpet får du också checka in väskan gratis så många gånger du vill under 2011. Det kostar annars 60-90:- per resväg om du betalat på internet eller 120-180:- om du gör det på flygplatsen. Klicka här för att komma direkt till erbjudandet.

Slutligen har Thailändska turistbyrån (www.tourismthailand.se) lanserat en app med massor av information om Thailand. Den finns både för iPhone, iPad, BlackBerry och Android. För iPhoneappen klickar du här.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Argentina, Australien, England, Frankrike, New York, Serbien, Storstäder, Thailand, Tyskland, USA och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *