Kaminutflykt till Ångermanland (Stockholm-Kramfors-Åre – 6/2)

I det underbara februarivädret styrde jag bilen norrut mot Åre.

Blekblått ljus, torra vägar, lite trafik och solen i ryggen gjorde resan till ett rent nöje och de första 40 milen avverkades snabbt. Sedan gjorde jag det ständiga misstaget – jag styrde in bilen på en parkeringsplats utanför en så kallad vägkrog i Harmånger. Bara namnet – 17 rum&kök (www.17rok.se) – borde ha gjort mig misstänksam. Där fanns fanns standardiserade vägkrogsmenyn och dagens var Kyckling Piccata med stekt potatis – precis så ointressant som det låter. 89 helt bortkastade kronor!

Jag begriper inte varför inte den höga restaurangstandard vi har i Sverige inte når våra större vägar. År ut och år in utsätts man för samma pannbiff, falukorv med stekt ägg, hamburgare, wienerschnitzel (har ni sett wienerschnitzel på någon normal krog de senaste 20 åren?) och panerad rödspätta. Är det någon som hittat en bra vägkrog så får ni gärna berätta det för mig.

Läcker norsk kamin. Fler finns hos Janne i Prästmon.

Betydligt trevligare blev det när jag kom till Jannes Kaminkultur (www.kaminkultur.se) i Prästmon utanför Kramfors där jag hade bestämt mig för att köpa en nyrenoverad gammal kamin av Janne Wik, en trevlig kaminexpert med rötterna i finsksvenska Jakobstad dit jag gjorde min första utlandsresa!

Det visade sig att hans föräldrar gjorde sin första utlandsresa med samma båt – SS Kokkolita – som jag gjorde min med. Den obegripligt nedslitna båten gick tappert mellan Jakobstad och Skelleftehamn och jag kan fortfarande känna den inpyrda doften av det som händer när folk inte tål sjön…

Inte rökt lax, men en av Brokens storsäljare.

Med en nyrenoverad underbar norsk kamin i bagaget fortsatte jag till Åre och som vanligt när jag kommer upp på kvällen svängde jag in utanför Broken (www.broken-are.com) ovanför torget i Åre. Som vanligt beställde jag också en Smoked Salmon Sandwich och som vanligt pratade jag med de lokala inventarierna vid bardisken – mycket gott och trevligt!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Antikviteter, Bil- och taxiresor, Mat och Dryck, Sverige och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *