Vikingar och fotokonst i London

Veckans Tips, Vecka 17, 2014

Den här veckan vill jag passa på att tipsa om två spännande, men väldigt olika, utställningar som just nu pågår i London.

Fotokonst på högsta nivå.

Fotokonst på högsta nivå.

Den första heter Deutsche Börse Prize (www.deutsche-boerse.com) och visas på The Photographers Gallery (www.thephotographersgallery.org.uk). Deutsche Börse, som bland annat äger Frankfurtbörsen, delar ut ett stort fotopris varje år. Det som nu visas upp precis intill Oxford Circus är bildverk av de fyra fotografer som är nominerade i år.

Det är spanjoren Alberto García-Alix (www.albertogarciaalix.com) som visar mycket personliga och intima självporträtt tagna under 40 år. Amerikanskan Lorna Simpson (www.lsimpsonstudio.com) har utgått från en serie bilder från slutet av 50-talet som hon hittat. Hon visar både dessa bilder och egna bilder inspirerade av det upphittade arkivet. Fler bilder av Lorna Simpson hittar du på konstsajten Artsynet (www.artsy.net/artist/lorna-simpson).Tysken Jochen Lempert är biolog från början och det kan man se i hans bilder där han gärna jobbar med detaljer av växter, djur och människor. Richard Mosse (www.richardmosse.com) från Irland har gjort har gjort en film om inbördeskriget i Kongo som visas i ett garage en bit från galleriet. Hela filmen är gjord på gammal militär infraröd film vilket ger en mycket märklig stämning. På galleriet finns stillbilder från filmen.

Utställningen pågår till den 22 juni.

Den här stora vikingaskatten hittades för några år sedan och visas nu på British Museum.

Den här stora vikingaskatten hittades för några år sedan och visas nu på British Museum.

British Museum (www.britishmuseum.org) visas samtidigt utställningen ”Vikings: life and legend”. Här finns bland annat vapen, smycken och ett 37 meters långt krigsskepp som hittats i Roskilde och rekonstruerats trots att bara en femtedel av skeppet fanns kvar.

För första gången någonsin visas också en stor vikingaskatt som grävdes upp i Harrogate strax norr om Leeds år 2007. Den består av mynt, smycken samt silver med ursprung från Afghanistan i öster till Irland i väster, vilket säger en del om hur vikingarna färdades.

Hinner du inte åka till London för att se vikingautställningen så kan det vara bra att veta att den flyttar till Berlin i september och visas där året ut.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i England, London, Museum, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *