Louis Vuittons museum tar sig an rysk storsamlare

Veckans Tips, Vecka 47, 2016

Louis Vuitton gör inte bara mycket exklusiva väskor sedan mitten av 1800-talet, på senare år har man också satsat på kultur. Det mest påtagliga exemplet på detta är det fantastiska museum som öppnats av stiftelsen Fondation Louis Vuitton.

Frank Gehry har ritat det spektakulära museet Fondation Louis Vuitton i Paris.

Frank Gehry har ritat det spektakulära museet Fondation Louis Vuitton i Paris.

Det var i början på 1990-talet som LV började satsa på kultur på allvar och ganska snart började man också fundera på ett eget museum med tonvikt på modern konst. Det var dock inte förrän för två år sedan man kunde öppna det nya museet i norra delen av den stora parken Bois de Boulogne i 16:e arrondissementet i Paris.

Bara museibyggnaden i sig är värd en resa. Den är ritad av amerikanen Frank Gehry, som inte utan anledning kallats vår tids viktigaste arkitekt. I det här fallet har han tagit sin inspiration från den marina sidan – den skeppslika exteriören toppas av 12 ”segel” i glas. Det hela är väldigt spektakulärt.

Så här så det ut på väggarna hos den ryske konstsamlaren Shchukin i början av 1900-talet.

Så här såg det ut på väggarna hos den ryske konstsamlaren Shchukin i början av 1900-talet.

I museet finns både permanenta samlingar och plats för tillfällig utställningar. En sådan tillfällighet är den som precis öppnades och pågår till i slutet av februari. Den kallas The Shchukin Collection och bygger på den samling som den ryske industrialisten Shchukin byggde upp i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. 130 verk av Monet, Cézanne, Gaugin, Rousseau, Derain, Matisse, Picasso, Degas, Renoir, Toulouse-Lautrec och Van Gogh kommer att hänga på väggarna när utställningen slår upp portarna. Boka i förväg om du ska dit!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Frankrike, Konst, Paris, Ryssland, Utställningar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *