Härlig operasång och entonig föreläsning (San Quirico d’Orcia och Montalcino, Toscana, Italien – 31/8, 2011)

Toscana är fullständigt nerlusat med festivaler av alla tänkbara slag. Många av dem har anor från de tider då vi nordbor fortfarande hade båtar med fyrkantiga segel, käkade flugsvampar och skrämde livet ut munkar på de brittiska öarna.

Välfylld diversehandel i San Quirici d’Orcia.

Som kontrast till de traditionella festivalerna bestämde vi oss för att besöka en av de allra färskaste – Southern Tuscany International Festival of Music, Literature, Food, and Wine (www.musicaneglihorti.it). Det är faktiskt bara andra året den arrangeras och hemstad för festivalen är staden med det tungvrickande namnet San Quirico d’Orcia (www.san-quirico.com). Det är ännu en i raden av fina städer i de här trakterna som nästan alla besökande turister hoppar över, men som är mycket väl värd ett besök.

Oksana Lasareva uppträdde i ett privat palats.

Vi valde en konsert som hölls i ett litet privat palats med plats för ett 30-tal åhörare. Musiken var av Tchaikowskj och dragplåstret var den sibiriskfödda (!) operasångerskan Oksana Lasareva som numera är professor i Bolzano. Dessvärre innebar litteraturdelen av festivalen att de vackra musikstyckena varvades med en segdragen föreläsning på italienska av en man med obegripligt entonig röst. Den yngsta delen av familjen kroknade rätt snabbt. Han började istället ägna sig åt att försöka skala av medeltida färg från väggarna samt se hur långt man kunde flytta den fem meter långa fanan med palatsägarfamiljens vapen på innan den ramlade i golvet. Dessa försök gjorde att båda hans och mitt konsertbesök blev en smula avkortade.

Sedan vi belönat den unge mannen med en enorm glass för att han höll ut så länge som han ändå gjorde och för att han inte välte omkull fanan förflyttade vi oss till den välkända bergsstaden Montalcino. Här har man anor tillbaka till 800-talet och lever numera nästan helt på vin och turister. Trots alla turister och vinbutiker är Montalcino en riktigt mysig stad. Är du intresserad av vin kan du förresten följa arbetet på en vinegendom i Montalcino genom att klicka in dig på vinbloggen Montalcino Report (www.montalcinoreport.com).

Boccon di Vino – bra val om du gillar god mat och snygg utsikt.

Vi valde att avsluta kvällen på restaurangen Boccon di Vino (www.boccondivinomontalcino.it) som ligger en bit utanför staden med en fantastisk utsikt över dalgången och drivs av familjen Fiorani. Själv valde jag Gnocchi med en massa tryffel som första rätt och en härlig grovt hackad råbiff med grillade grönsaker som andra rätt. De båda tillsammans kostade mindre än vad en trist köttbit brukar kosta på en halvtråkig Stockholmskrog. Att det var sagolikt gott behöver jag väl knappast påpeka…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Italien, Mat och Dryck, Musik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *