Hysterisk hästkapplöpning i Toscana

Veckans Tips – Vecka 13 – 2019

Det är inte alla som skulle hålla med om att hästkapplöpning är en kulturyttring. Il Palio (www.ilpalio.org), som rids två gånger per år i Siena i italienska Toscana, är dock definitivt kultur. Den första kapplöpningen hölls redan 1701 och de är ett fantastiskt skådespel.

Il Palio är en tävling där tio ryttare, som var och en representerar ett distrikt i Siena, rider barbacka i halsbrytande fart runt det urgamla torget i staden som dagen till ära fått ett tunt lager av jord. Det hela är över på 75 sekunder och då har ofta många av ryttarna ramlat av på vägen. Regelmässigt verkar det mesta vara tillåtet.

Loppet är klimax på flera dagars uppladdning med uttagningar, träningslopp, parader och gigantiska utomhusmiddagar. Sen är det förstår ett hysteriskt festande i de vinnande kvarteren (och i ärlighetens namn i de andra kvarteren också…) efter loppet.

Vill du uppleva Il Palio ska du skriva in 2 juli eller 16 augusti i almanackan. Vill du ha den mest genuina upplevelsen klämmer du in dig i folkhavet mitt på torget där platserna är gratis. Du måste dock vara på plats minst fem timmar innan loppet för att får en plats, och helst på morgonen om du vill ha en bra plats. Det finns ingenstans att sitta ner, inga toaletter och det är ju sällan särskilt svalt i Toscana på sommaren…

Med andra ord skulle jag rekommendera att du försöker komma över biljetter på någon av de paviljonger som byggs runt torget. Här får du räkna med att en biljett kostar från knappt 200 euro upp till 350 euro.

Det mest exklusiva sättet att uppleva Il Palio är att köpa in sig i någon av de lägenheter som har fönster mot torget Piazza del Campo. Det kostar från 350 euro och uppåt (långt uppåt…), men å andra sidan är chansen stor att du får sällskap av en äkta italienska contessa eller marchese och du får se insidan av hus där ägarnas släkt ofta bott i hundratals år!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Historia, Italien, karneval, Ridning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *