Tre fantastiska butiker med anor (Venedig, Italien, 8/7, 2022)

Venedig är inte bara fantastiska historiska byggnader och kanaler. Här finns massor av intressanta affärer för den som är beredd att leta lite. Jag tänkte tipsa om tre stycken i olika branscher – mat, papper och skor.

Mattempel.

Låt oss börja med maten. Legendariska Casa del Parmigiano (www.aliani-casadelparmigiano.it) startades på 1930-talet och ligger alldeles i närheten av Rialtobron på fastlandssidan av Canal Grande. Här köar venetianarna och turister snällt för att få handla. Det finns de som kallar den världens bästa matbutik, men jag är inte kropp att avgöra om det är sant!

Det är en fröjd att handla på Casa del Parmigiano.

Hur som helst har de ett häpnadsväckande sortiment från de allra bästa producenterna i Italien. Tonvikten ligger på ost, skinka, salami, olja, vinäger och vin. Med andra ord matvaror som går alldeles utmärkt att packa i resväskan innan hemfärden.

Till på köpet pratar medarbetarna utmärkt engelska, är servicemedvetna och vet precis allt om de produkter de säljer. Det enda du behöver se upp med är räkningen och öppettiderna. Hälften av veckans dagar stänger de redan 13.30.

Bakom det anspråkslösa skyltfönstret döljer sig ett makalöst skomakeri.

Skor tar ju inte heller så stor plats i resväskan och Italien är synonymt med skor i högsta kvalitet. Venedig har en lång tradition av skotillverkning och för de absolut förnämsta skorna ska du leta dig till Daniela Ghezzos lilla butik/verkstad (www.danielaghezzo.it). Den är lätt att missa eftersom det inte ens finns en skylt ovanför de små skyltfönstren.

Butiken har funnits här sedan 1930-talet och Daniela tog över vid sekelskiftet. Hon gör drygt 200 par herr- och damskor per år på beställning, och i butiksdelen finns det många exempel på vad hon kan åstadkomma.

Krokodilskinnsdojor för 70 000 kronor.

Själv fastnar jag för ett par promenadskor i svart krokodilskinn. Prislappen på 6500 euro var dock en smula avskräckande. Daniela berättar gärna om sina skor och förklarade att en av orsakerna till priset är att bara skinnet kostar 2500 euro att köpa in! För mer normala skor kan du räkna med att priset startar runt 2000 euro.

Daniela har många kända kunder, men avslöjar dem självfallet inte. Jag kan dock berätta att den nu avlidna legendariska amerikanska domaren Ruth Bader Ginsburg var en av hennes kunder.

Europas äldsta pappershandlare.

Kunderna får anpassa sig till öppettiderna.

Venedig är ju även känt för sitt papper och äldst i denna bransch är Legiatoria Piazzesi, som är bokbindare och papperstillverkare med startår 1851. De hävdar själva att de är Europas äldsta pappershandlare, men hur korrekt det är vet jag inte. Butiken ligger på den lilla piazzan Campello de la Feltrina mellan Campo Gritti and Campo San Maurizio i San Marco.

Lappen på dörren som säger ”Rarely Open” sätter nivån och du måste med andra ord vara en smula ihärdig för att få tillgång till det fantastiska sortimentet av pappersrelaterade varor. Här finns allt relaterat till bokbindning, collage och kalligrafi samt massor av olika typer av papper, varav en del är antika. Gränsen mellan affär och museum är hårfin.

I ärlighetens namn är det här en butik för finsmakaren som vet vad hen vill ha. Det svåra är att hitta, men vet du vad du letar efter så letar de fram det åt dig. Det finns häpnadsväckande produkter på de gamla hyllorna.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Italien, Kläder, Mat och Dryck, Venedig, Vin och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.