GoCar i San Francisco och fotoresa till Nepal

Veckans tips, vecka 15, 2011

San Francisco är en riktigt trevlig amerikansk stad. Med ”bara” drygt tre miljoner invånare känns den också betydligt mer gripbar än många andra storstäder i USA. Gillar man häftig natur är San Francisco också en bra utgångspunkt. Kusten norr om staden är helt fantastisk med dramatiska berg och klippor, underbara stränder, redwoodskogar med enorma träd och god mat/vin. Faktum är att man inte måste åka så särkilt långt norrut för att komma ut i tämligen orörda områden.

Sonen John vid GoCar framför Golden Gate.

Men det är dock inte kusten som detta tips ska handla om utan om ett annorlunda sätt att se den väldigt kuperade staden San Francisco. Från företaget GoCar (www.gocartours.com) kan du nämligen hyra små väldigt roliga tvåsitsiga gula bilar som ser ut som om de designats för en tecknad serie. Du kan välja på ett antal olika turer som tar mellan 1-2,5 timmar och i bilen finns en GPS som leder dig rätt. Dessutom är en ljudguide kopplad till GPSen så du får veta allt om sevärdheterna du passerar. Vill du stanna till någonstans så parkerar du bara och eftersom ”bilen” är pytteliten är det ganska lätt att hitta plats för den.

Du är inte heller bunden till de förprogrammerade turerna utan kan åka vart du vill och navigera med den inbyggda GPSen precis som med vilken bil som helst. En GoCar går ungefär 50 km/h och klarar nära 100 km på en tank. Första timmen kostar 49 USD och den andra 39 USD. Därefter kostar det 29 USD per timme upp till fem timmar, därefter är det gratis. Uthyrningen är dock begränsad till en dag och jag kan garantera att det är ett riktigt roligt sätt att se staden. GoCar finns för övrigt även i San Diego, Miami, Barcelona, Madrid och Lissabon.

Sedan gör vi ett lappkast och beger oss österut till Nepal där det just dykt upp en resa för den fotointresserade. Det är resebyrån Travel Logic (www.travel-logic.se) som tillsammans med kameratillverkaren Nikon i november ordnar en resa där man vandrar från Lukla till Namche Bazar upp efter den led som så småningom kommer till Mount Everest Basläger (så långt går man dock inte på denna resa). Jag har gått i det här området ett antal gånger (även om det i ärlighetens namn var ganska länge sedan nu) och kan garantera helt fantastisk natur och mycket spännande kultur. Resan med Travel Logic kostar strax under 30 000:-.

Jag, Wongchu och några andra försöker med gemensamma krafter rädda vårt basläger under en storm på Mount Everest.

Vill du göra en egen resa på lite lägre budget, men ändå ha hjälp med organisationen skulle jag föreslå att du tar kontakt med Wongchu Sherpa på Peak Promotion (www.peakpromotionnepal.com) som ordnar allt från Everestbestigningar till vanliga vandringar. Wongchu inledde sin karriär på den svenska Everestexpedition jag var med på 1987 och är en av Nepals absolut främsta på sitt område. Han älskar Sverige och har guidat bland annat Göran Kropp, Eva Dahlgren, Sting, Michael Palin och Renata Chlumska (www.renatachlumska.se) (som just bokat in sig på en av de första kommersiella rymdfärderna!).

Är du fotointresserad och vill ha lite tips kan du för övrigt slänga ett öga på fotografen Jonas Hellséns hemsida (www.jonashellsen.com) där du hittar både det ena och andra.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bil- och taxiresor, Djur och natur, Klättring, Nepal, San Francisco, USA, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *