Havssulor på Nya Zeeland, lågpris till Israel eller morgonskidåkning

Veckans tips, vecka 14, 2011

Nu har det gått 14 dagar sedan jag bröt axeln och nu har jag fått upp farten med vänster pekfinger såpass att det är möjligt att skriva igen. Det går dock inte fort, därför blir veckans tips lite kortare än vad ni är vana vid.

20 000 havssulor häckar vid Cape Kidnappers.

Det första tipset tar oss ända till Nya Zeeland på andra sidan klotet och kommer från Bengt Jansson, som är en av våra läsare. Han hittade ett kul och annorlunda sätt att ta sig ut till en enorm koloni med havssulor vid Cape Kidnappers i Hawkes Bay på östra sidan av Nordön. Det är Gannet Beach Adventure (www.gannets.com) som ordnat de här utflykterna i över 50 år.

De antika traktorerna tar sig fram utmärkt.

För att ta sig fram på den svårforcerade stranden använder man sig av antika traktorer från 1949 och släpvagnar till dem. Turerna tar fyra timmar och kostar för en vuxen ungefär 40 nya zeeländska dollar. Vill ni se mer från en tur kan ni titta på Bengts fina bilder på http://issuu.com/vistapoint/docs/cape-kidfnapperstour.

En mycket ung Clas Johansson försöker övertyga en av beduinerna i Sinai om att han bör leta sig ut ur buffertzonen.

I slutet av juni kommer Norwegian (www.norwegian.com/se) att börja flyga direkt till Tel Aviv på söndagarna. Jag bodde i öknen mellan Israel och Egypten under knappt ett år i slutet av 70-talet och susade runt bland sanddynerna med vit jeep FN-jeep och blå basker för att försöka motverka brott mot stilleståndsöverenskommelsen mellan de båda länderna. Det kanske är dags för ett återbesök?

Slutligen skulle jag vilja anknyta till min skidolycka (http://tripant.com/?p=1826). Den skedde ju under morgonåkning innan liftarna öppnat för de ordinarie åkarna. Trots att jag råkade illa ut tycker jag det är ett lysande sätt att åka. Det är helt nypreparerat och inga andra åkare i backen, får du bra väder ovanpå detta så finns det ingen bättre piståkning. Nere i alperna är det ganska vanligt och i Skandinavien finns chansen i till exempel Åre (www.skistar.com), Idre (www.idrefjall.se), Trysil och Hemsedal. En bra skildring av hur morgonåkningen fungerar i Zermatt finns för övrigt på utmärka skidsajten (www.freeride.se).

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Israel, Norge, Nya Zeeland, Schweiz, Skidåkning, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *