Lär dig mer om Mount Everest och åk skidor på höstlovet

Det här är inte Wongchu utan faktiskt jag i baslägret på Everest – man blir väldigt slank när man vistas på hög höjd under lång tid. Det är ett bantningstips som till och med Aftonbladet missat.

Veckans tips – Vecka 42, 2010

Vill du lära dig lite mer om Mount Everest kan jag rekommendera Äventyrsresors (www.aventyrsresor.se) filmvisning på Cosmonova 27/10 klockan 17.00. Då visar de filmen Everest och berättar mer om den stora städoperation som genomförs i vår. Städningen delfinansieras för övrigt av Wongchu Sherpa i Nepal. Han började sin karriär som kökspojke på den svenska expedition som jag var deltagare i 1987! Det visade sig snabbt att han hade talanger som var betydligt mer omfattande än att stå i köket och koka tevatten. Numera driver han en egen firma i Nepal som sysslar med allt från turistvandringar till fullskaliga klätterexpeditioner. Det är nog inte fel att säga att han idag är den mest inflytelserike personen i sin bransch. Mer om ett av hans projekt kan ni läsa på (www.himalayanvillagetrust.org). Till våren ordnar Äventyrresor också en specialresa tillsammans med Steve Perryman Sport Travel (www.steveperryman.se) för den som vill vara med under städexpeditionen. För att boka plats på filmvisningen, ring Äventyrsresor på 08-55 60 69 00 eller mejla resor@aventyrsresor.se. Först till kvarn!

Flygbolaget Norwegian (www.norwegian.se) öppnar en ny flyglinje mellan Arlanda och Sturup. Första planet går 2:a december. Självfallet går de ut med ganska aggressiva priser för att snabbt få en kundstock på den nya linjen. Premiärveckan går det fortfarande att boka en tur och retur till Malmö för under 600:-.

Vill du åka skidor på höstlovet? I så fall kan du givetvis åka ner till alperna och de riktigt höga höjderna. Problemet med Zermatt, Saas Fee, Stubai och de andra glaciärorterna är dels en ständigt minskade snötillgång och dels att det känns som att varenda skidklubb i Europa söker sig dit under höstarna. Dessutom är tioåringar i fartdräkt experter på att tränga sig före i de redan långa liftköerna. Istället kan du söka dig till Kvitfjell i Norge (www.kvitfjell.no) där snökanonerna körts igång och man hoppas öppna den 30/10. Kvitfjell ligger drygt 20 mil norr om Oslo och för den som bor i östra Sverige går det att ta en genväg längre norrut genom Värmland. Vill du inte köra bil kan du antingen ta tåget eller flyget till Oslo och fortsätta med tåg därifrån till Ringebu Skysstasjon. Det kostar 294:- enkel väg och taxin upp till Kvittfjell går sedan på cirka 250 norska pengar. Tåget går för övrigt direkt från Gardemoens flygplats.

Går på rapsolja och till Arlanda sex gånger i timmen.

Var det länge sedan du testade flygbussarna (www.flygbussarna.se) till Arlanda? I så fall skulle jag rekommendera att du testar dem igen. Bussarna är superfräscha, går ofta och tar 35 (snabbussen) eller 45 minuter. Sist, men inte minst, är kostnaden mindre än  hälften  jämfört med att åka Arlanda Express (www.arlandaexpress.se) som tar 20 minuter. Men miljösamvetet då? Pricka in en av bussarna som går på närodlad rapsolja (ungefär var tredje buss) så är du hemma där med.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bil- och taxiresor, Bussresor, Flygresor, Klättring, Nepal, Skidåkning, Sport/Äventyr, Tågresor, Transporter, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *