Världens bästa stad att bo i (Bratislava, Slovakien – Wien, Österrike 29/6, 2022)

Stadshuset i Stockholm är fantastiskt på alla sätt, men för den som gillar lite äldre stilar är motsvarigheten i Wien svårslaget.

Eftersom Bratislava (www.visitbratislava.com) ligger strategiskt placerat precis på gränsen till såväl Österrike som Ungern går det blixtsnabbt till den österrikiska huvudstaden Wien (www.wien.info).

Jag måste redan nu varna för att jag är rätt partisk vad gäller Wien. Jag tycker den är en av världens absolut trevligaste städer. Här finns nästan allt man kan önska sig och lite till. Det enda som saknas är ett hav.

Det är inte konstigt att Wien tre år i rad blivit utsedd till den stad i världen som är bäst att leva i av tidningen the Economist (www.economist.com). Den senaste undersökningen publicerade bara för några dagar sedan. Tvåa i undersökningen var för övrigt Köpenhamn. Det finns några andra liknande undersökningar och i nästan alla ligger Wien väldigt högt upp.

På Mariahilferstrasse finner du allt – från lyx till lågpris.

Ska jag försöka mig på en personlig reflexion så är Wien en slags blandning av Stockholm, Berlin och Amsterdam. Mångkulturellt som Berlin, men med lite bättre ordning. Välordnat som Stockholm, men med lyckad integration. Trevligt som Amsterdam, men lite mjukare i kanterna. Wienarna själva snackar om ”Lebenskunst” – konsten att leva väl och motsvarigheten till danskarnas ”Hygge”.

Även i Wien har vi en exchange (www.homeexchange.com) och här bor vi i en charmig lägenhet i ett urgammalt gårdshus ett stenkast från shoppinggatan Mariahilferstrasse. Superbra läge och dessutom förvånansvärt enkelt att bli av med bilen i ett privat P-garage runt hörnet för 16 euro per dygn. Där får den stå under hela vistelsen. Att försöka köra i Wien är bara korkat. De allmänna färdmedlen är utmärkta.

Citykortet betalar sig snabbt.

Först ut på att-göra-listan är därför  som vanligt att köpa ett kort för kollektivtrafiken. Ett tre dygns kort kostar 17,10 euro och lägger du till en dryg tia (i euro) får du ett Vienna City Card (www.wien.info/en/travel-info/vienna-city-card), som ger rabatter på en massa sevärdheter. Är du här för första gången är det nästan ekonomiskt tjänstefel att inte köpa stadskortet.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Homeexchange, Österrike, Wien och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *