Hundertwasser – arkitekten som hatade räta vinklar (Wien, Österrike 30/6, 2022)

Hyresgästerna kan måla om utanför sin lägenhet om de har lust.

Den absolut största aha-upplevelse i Wien denna gång fick jag när vi upptäckte arkitekten, poeten och konstnären Friedenreich Hundertwasser. Han dog  ombord på Queen Elisabeth II år 2000 efter ett mycket produktivt liv och det känns som att han var långt före sin tid.

Det växer enorma träd från alla möjliga delar av huset.

Han var exempelvis väldigt miljömedveten och byggde nästan uteslutande med återvunna byggmaterial. Han avskydde också standardisering, släta ytor och räta vinklar. Att vandra runt på de böljande golven i hans hus är en säregen, men mycket stimulerande och lugnande upplevelse.

I Wien finner du fantastiska Hundert-wasserhaus (www.hundertwasser-haus.info/en/). Det byggdes på 1980-taket och där bor det fortfarande helt vanliga människor. Huset liknar inget annat jag sett och reglerna för vad hyresgästerna är tillåtna att göra är många, däremot är det få saker de inte får göra. Bland det de får göra är att måla och pryda fasaden utanför sin lägenhet hur de vill. Vill de plantera stora träd på balkongen är det också tillåtet! Klottra i trapphuset? Helt OK!

På Hundertwasser Village böljar golv, trappor och väggar.

Mittemot huset (som bara kan ses från utsidan om du inte lyckas lära känna någon av hyresgästerna, men de är säkert skittrötta på alla som försöker smita in med hjälp av mer eller mindre fantasifulla lögner) ligger Hundertwasser Village (www.hundertwasser-village.com/en/).

Det är en gammal däcksfabrik som byggts om i arkitektens anda och innehåller några butiker samt matställen.

De böljande golven är fascinerande, men det är ju inte utan att jag funderar lite på hur man på ett någorlunda praktiskt sätt skurar golv som går upp och ner i olika mjuka nivåer…

Fiket på museet.

Några hundra meter från huset finner du också Museum Hundertwasser   (www.kunsthauswien.com/en/),  som är byggt helt med återvunnet material. Här kan du även uppleva hur arkitekten tänker sig insidan på ett hus. Det är en hisnande upplevelse. Du kan också se många av hans konstverk som ibland ackompanjeras av hans poetiska betraktelser. De handlar ofta om hur vi bör hantera naturen och är skrämmande aktuella idag. Du kan avsluta besöket på ett trevligt litet café på gården bakom museet.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Museum, Österrike, Wien och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *