Ungerns äldsta (men inte så spännande…) stad (Wien, Österrike – Szombathely, Ungern 3/7, 2022)

Under längre resor händer det då och då att man tar mindre lyckade beslut. Dagens val att åka till Ungerns äldsta stad Szombathely var ett sådant.

Ont om lantliga värdshus.

I teorin såg allt lysande ut. Tre timmars lantlig bilresa från Wien till en intressant gammal stad. Jag såg i mina fantasier spännande gamla värdshus med mystiska maträtter, tandlösa tanter som rensade jordgubbar och betande kor på gröna ängar.

Den lantliga bilresan blev dock till stor del motorvägskörning i ett pannkaksplatt landskap i 35 graders värme med inköp av en tio dagars ungersk motorvägsbiljett för 15 euro som enda avbrott. Värdshusen och tanterna var någon annanstans.

Pelikanhotellet hade AC och pool.

Framme i Szombathely hamnade vi lyckligtvis på Park Hotel Pelikan (www.hotelpelikan.hu/en/ ), som hade luftkonditionering och pool där vi kunde svalka ner oss. Efter att vi fått ner kroppstemperaturen vidtog stadspromenad (fortfarande i samma utomhusvärme som normal kroppstemperatur).

I tur och ordning upplevde vi:

Seafood Tempura på ungerska. En japansk kock skulle ha valt att begå seppuku om han hade varit ansvarig.

• Seafood Tempura – som i praktiken var fiskliknande produkter dränkta i frityrsmet och friterade i olja som inte bytts på den här sidan julafton.

• Ett ödsligt torg med uppträdande av en ungersk hiphopgrupp vars skicklighet inte ens var avlägset i närheten av den som uppvisas av de som uppträder vid rödljusen i Johannesburg för att få ihop till mat för dagen.

Efter en god (men nästan smält) glass gav vi upp, promenerade hem på stekhet asfalt och sov gott i det luftkonditionerade rummet.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hotell, Mat och Dryck, Ungern och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *