Några nya smultronställen (Wien, Österrike 1-2/7, 2022)

Efter några dagar i Wien vill jag passa på att ge lite tips om företeelser som jag inte ägnat så mycket utrymme tidigare eller som är nya upptäckter för mig. Låt mig börja i kategorin sevärdheter och aktiviteter.

På Naschmarkt hittar du det mesta i matväg.

Naschmarkt (www.wien.info) är en lång rad med mer eller mindre stationära stånd som återfinns på Wienzeile. Restaurangerna och barerna är många, liksom matförsäljarna, men här finns även en del andra produkter. Tänk dock på att många av försäljarna slår igen långt före den officiella stängningstiden som är 20.00.

På lördagarna förlängs den långa raden av stånd med en stor loppmarknad.

Det stora pariserhjulet hälsar Praterbesökarna välkomna.

Prater (www.praterwien.com/en/home) är Wiens nöjesfält som i år firar 270-årsjubileum. Det är ju lätt att tro att det är världens äldsta nöjesfält, men den ohotade titeln till den utmärkelsen har faktiskt danska Bakken som startade på 1500-talet!

Prater är dock rysligt trevligt och stämningen skapas nog mycket av det faktum att det är helt öppet utan entrébiljetter. Vem som helst kan snubbla in och vandra runt bland alla åkattraktioner. Och tro mig – här finns en del hårresande snurrande manicker.

Du som fortsätter förbi attraktionerna kommer ut i en stor park som bjuder på fina promenader och en hel del restauranger.

Mitt i Wien finns fantastiska bad.

Eftersom Wien ligger drygt 50 mil från närmaste hav är kanske inte bad det första man tänker på, men faktum är att det finns fantastiska bad vid Donaus olika utlöpare.

Ett av de enklaste sätten att uppleva baden är att hoppa på  T-banans linje U1 och sikta på Alte Donau.

Bundesbad Alte Donau är enkelt att ta sig till, väldigt välordnat och mycket trevligt.

Ta till höger när du kommer nerför trapporna så hamnar du snart vid Bundesbad Alte Donau. En heldagsbiljett här kostar 6 euro och då har du tillgång till en 150 meter lång strand med små mjuka stenar (mycket bättre än sand!) och ett stort väl inhägnat badområde. Du har även tillgång till gröna gräsmattor med stora träd där det alltid finns skugga. Här finns också duschar och en servering samt en massa kul lekgrejer för barnen. Allt är extremt välordnat och trevligt. När vi är där är det 27 grader varmt i vattnet och sagolikt skönt.

Det finns också massor av andra bad och de allra flesta drivs av Wiens stad. Här hittar du en lista på alla bad (www.wien.gv.at/english/leisure/bath/), både kommunala och privata. Du ska också komma ihåg att det finns en massa stränder som är helt fria och där du bara kan slå dig ner för ett bad i Donau – med eller utan kläder…

I det här lilla hålet i väggen tillagas den bästa vietnamesiska mat jag ätit på länge.

Efter ihärdigt badande behöver energidepåerna säkert fyllas på. Wien är numera fyllt av spännande restauranger. Låt mig tipsa om ett par nya bekantskaper, som inte är så lätta att hitta.

Av en ren slump stötte vi på Happy Vietnam på Neubaugasse 45. Som ni säkert förstår är det en vietnamesisk restaurang och den är bokstavligen ett hål i väggen. Innanför dörren är utrymmet några kvadratmeter och bakom disken ligger köket som inte är större än vårt köksbord. På trottoaren har de tre skrangliga bord – men jösses vilken god mat de lagar! Allt serveras dessutom med glatt humör som tillbehör. Får du inte plats vid borden är det bara att be om take-away.

Sardiner och vårrullar på Hotel am Brilliantengrunds innergård.

Restaurangen på Hotel am Brilliantengrund (www.brillantengrund.com/en/) är inte heller lätt att hitta om du inte känner till den. Den ligger inne i hotellet och gör inte mycket väsen av sig. De serverar dock utmärkt mat med filippinska rötter. På sommaren har de också en grön och mysig gård. Här finner du en skön blandning av hotellgäster och lokala förmågor som gärna går hit för en bit mat eller något att dricka.

Jag har inte bott här, men det ser mycket trevligt ut och ett dubbelrum för lite drygt 1000-lappen tror jag är rätt väl placerade pengar.

Vill du ha mer tips om Wien föreslår jag att du skriver Wien i sökrutan högst upp på sidan så får du en hel del träffar.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hotell, Mat och Dryck, Nöjesparker, Österrike, Sol och bad, Wien och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.