Prins Charles och Kungen på besök hemma i vår lägenhet (Stockholm, 23/3, 2012)

Ibland kan man faktiskt resa utan att lämna hemmets trygga härd. Det gjorde vi igår. På fredagseftermiddagen fick vi nämligen besök hemma i vår lägenhet av Prins Charles och Kungen. Det var en rätt hisnande resa. Plötsligt fylldes vårt normalt sett mycket lugna område av uniformerade poliser, Säpooperatörer, The Royal Protection Squad (vars enda jobb är att skydda brittiska kungafamiljen), massor av pressfotografer samt en lång svans av nyfikna.

Prins Charles och Kungen på väg mot vårt hus.

Efter en kortare rundvandring i S:t Eriksområdet styrde Prins Charles  (www.princeofwales.gov.ukoch Kungen (www.kungahuset.sestegen mot vår lägenhet och tillbringade sedan en lång stund med att gå runt hemma hos oss och titta på vad man kan göra av ett gammalt stall. Otroligt nog nöjde sig hela bandet med säkerhetsmänniskor med att stanna på bottenvåningen medan vi kikade runt både i källarvalven och på övervåningen. De måste ha gjort bedömningen att vi inte hade några länkar till kända terrorister och att ungdomsförsyndelserna mycket långt ut till vänster är preskriberade vid det här laget.

Det roliga med det hela är att Prins Charles (som är mycket intresserad av arkitektur och stadsplanering) själv hade meddelat att han ville titta på S:t Eriksområdet och i samband med detta ville träffa några av de som bodde i området samt titta på hur de har det hemma. Hur de sedan hamnade hos oss är fortfarande en smula dunkelt, men roligt var det i vart fall. Yngste sonen Felix var i sitt esse och till och med normalt sett mycket coola John tyckte det var rätt kul!

Prins Charles funderade på var vi gömt kylskåpet och Kungen hade ingen bra idé. Själv har jag tillfälligt tappat målföret eftersom jag förklätt mig i mörk kostym och slips…

Om ni undrar kan jag meddela att prinsen var mycket trevlig, avslappnad och nyfiken och att det där med hovetikett är en sak i teorin och en annan i praktiken. Innan besöket fick vi mycket noggranna instruktioner om allt möjligt. Bland annat att man alltid hälsar på Kungen först och sedan på Prins Charles eftersom Kungen står högre i den rojalistiska hackordningen. Men vad gör man när Prinsen kommer in först genom dörren? Det kändes inte som det var läge att säga till honom ”Your Royal Highness we have to greet His Majesty before we can shake your hand”. Det tror jag inte kungen tyckte heller. Han var förresten mycket avslappnad och på ett strålande humör.

Felix och Prins Charles diskuterar stadsplanering…

Slutligen kan jag avslöja att Prins Charles var nyfiken på Heddas teaterprojekt (www.hedda.nu) och att han gillar att ha svalt och friskt omkring sig inomhus (det är ju tur med tanke på att han bor i England där man fortfarande kämpar med att införa fönster med dubbelglas). Slutligen vill han att te ska vara starkt, innehålla en skvätt mjölk och lite socker.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Hus, Lägenhet, Stockholm, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *