Med klassisk båt till New York och att ta bilar över Atlanten

Veckans Tips – Vecka 13 – 2012

Visst vore det läckert att en gång i livet anlända till New York en tidig, dimmig morgon med ett klassiskt passagerarfartyg och se Frihetsgudinnan stiga upp ur havet? Chansen finns fortfarande eftersom Queen Mary 2 med jämna mellanrum trafikerar rutten Southampton-New York. Reser du vid rätt tillfälle behöver det inte ens bli särskilt dyrt!

Ett läckert sätt att anlända till New York.

Allt på rutten mellan Southampton och New York andas historia. Det var från Southampton som Mayflower la ut 1620 och på 1840-talet började man bygga på den moderna hamnen. Genom åren har miljontals emigranter färdats den här vägen. Titanics sista hamn innan den krockade med ett isberg var Southampton och i slutet av 30-talet var det härifrån som posten flögs till Australien med flygbåtar. Postresan tog 10 dagar!

Resan mellan Southampton och New York med Queen Mary 2 (www.cunard.co.uk) tar vanligtvis sju dagar och går minst en gång i månaden under perioden april-november. Billigaste biljetten startar på knappt 1000 pund. För det får man den enklaste insideshytten (som dock är mycket lyxig jämfört med det mesta man kommer i kontakt med annars), samt mat och underhållning under hela resan. Priserna skiftar dock enormt mycket beroende på hyttval, säsong och efterfrågan. Att resa när höststormarna börjat härja på Atlanten är av förklarliga skäl betydligt billigare än att åka mitt under sommaren. Båten lämnar Southampton 17.00 och anländer till New York 07.00 sju dagar senare.

Snacka om klassisk inredning, här passar linnekostymen och smokingen bra.

De sju dagarna till sjöss tillbringas på ett fartyg som inte är ett vanligt kryssningsskepp utan specialdesignat för de tuffa turerna på Atlanten. Det är också ett klassiskt fartyg med massor av mahogny och mässing där man byter om till middagen och till åtminstone ett par kvällsmål under resan är det minst smoking som gäller i matsalen. Vill du verka riktigt initierad är det viktigt att komma ihåg att du inte är på en ”cruising” utan på en ”crossing”! Nybliven agent för Cunard i Norden är förresten WonderCruises (www.wondercruises.se).

Det har skrivits hur mycket som helst om Cunards atlanttrafik, men vill du veta i detalj hur en resa idag går till föreslår jag att du går till den förnämliga brittiska resesajten Seat61 (www.seat61.com) som bara skriver och båt- och tågresor.  Klicka här så kommer du direkt till delen om Atlantresan. Vill du läsa en hel bok om Queen Mary 2 hittar en sådan genom att klicka här.

En klassisk Ford Thunderbird kanske vore något att ha hemma i garaget?

En helt annan Atlanttransport som kanske en del funderar på nu när dollarkursen är hyggligt human och USA inte riktigt kommit ur den ekonomisk svackan är att köpa bil eller båt i USA och skeppa hem till Sverige. Det finns många sätt att göra det på, ta gärna en titt på www.cars.com för att se på bilutbudet. Ett enkelt och bra sätt att sedan få en uppfattning om vad slutkostnaden blir för en bil är att gå till siten ImporteraBil (www.importerabil.com).

När du väl bestämt dig behöver du ta hjälp av en speditör. Vill du ha en direktkontakt med någon i USA lär Horizon Auto Shipping (www.horizonautoshipping.com) vara bra att ha att göra med. På hemmaplan är några tänkbara partners för frakten Nordtrafik (www.nordtrafik.se), Scanlink (www.scanlink.se) och InfraNordic (www.infranordic.se).

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, England, New York, USA och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Med klassisk båt till New York och att ta bilar över Atlanten

 1. Dennis skriver:

  Om ni verkligen vill ha hjälp med bilaffärer i USA, titta på http://www.door2door.se. Riktigt bra!

 2. Geraldo skriver:

  Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and say I really enjoy reading through your posts.

  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over
  the same topics? Thank you!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *