Andrahandsshopping i lyxklass och mystiska husnummer (Prag, Tjeckien, 27/6, 2022)

På Parizska hittar du alla lyxmärken.

Prag är inte bara en högborg för de som gillar mat, öl och historiska byggnader. Idag står också shopping högt upp på många besökares önskelistor, eftersom staden bjuder på många prisvärda affärer.

De vanliga affärerna är inte svåra att hitta och inte heller lyxmärkena, som alla ligger på eller runt gatan Parizska. Däremot är det lite knepigare att hitta lyxmärkena till lägre priser. Jag ska därför tipsa om ett par diskreta affärer där du kan hitta de allra dyraste modemärkena till bra priser.

I den här diskreta miljön kan du shoppa andrahandsväskor.

Vad Luxury Bags (www.luxurybags.eu) sysslar med är lätt att förstå, men de har också en kul historia. Verksamheten startades av fyra kamrater i en studentkorridor i mitten av 2000-talet och affärsidén var från början att hyra ut märkeshandväskor till de som inte hade råd att köpa dem. Ganska snart började kunderna höra sig för om det inte gick att köpa väskor och därmed var andrahandsförsäljningen av märkesväskor i full gång. Nu finns det hundratals väskor i lager.

Väskor är fortfarande basen, men skor, accessoarer och smycken går också att finna i den mycket diskret belägna lokalen på Parizska 11. När du kommer till den uppgivna adressen får du titta ordentligt på porttelefonen för att hitta företaget, som ligger fyra trappor upp i det mycket vackra huset.

Hela sortimentet finns inte i utställningslokalen. Det bästa är att kolla sortimentet på deras utmärkta hemsida och sedan berätta vad du vill titta på, så plockar de glatt fram det åt dig. Hela upplevelsen känns lite som att vara i en exklusiv lägenhet och kika på märkesprodukter.

Inte långt från Luxury Bags, på Petrské náměstí 1186/1, finner du The Vintage (www.thevintageprague.com).

Koncentrera dig på den blå skylten för att hitta rätt adress i Prag.

Här kan det förresten vara på sin plats att förklara det märkliga hus/gatunumreringssystemet i Prag. Varje hus har en röd och en blå skylt med olika nummer. Den röda skylten är själva husets nummer och har inget med gatunumret att göra. Generellt kan man säga att ju äldre ett hus är desto lägre är det röda numret. Du ska dock koncentrera dig på det blå numret (det som kommer efter snedstrecket) om du vill hitta rätt. Varför man fortfarande har de röda numren på husen är för mig ett fullkomligt mysterium.

Många anser för övrigt att det var den franske kejsaren Napoleon som hittade på det här med gatunummer. Det var det inte. Det var faktiskt i Prag man kom på det. Det gjorde man redan år 1770, 30 år innan Napoleon introducerade sin variant.

The Vintage är en väldigt trevlig affär.

För att komma till The Vintage siktar du med andra ord på Petrské náměstí 1 och inte 1186. När du hittat dit möts du av den trevlige sydkoreanske ägaren Kevin som har en brokig bakgrund. Först tillbringade han 20 år i Kalifornien, sedan blev det Spanien och nu är han alltså i Prag. I hans läckert designade lilla butik finns ett väl utvalt sortiment modemärken i vintagetappning med fokus på kläder.

Om du letar efter mindre exklusiva andrahandsaffärer finns det ett stort antal i Prag, många av dem ligger i stadsdelen Karlin och de allra flesta är dessutom häpnadsväckande välorganiserade – röda blusar på ett ställe, gröna kjolar på ett annat, herrjeans på ett tredje, etc. Allt i storleksordning. Betydligt bättre uppstyrt än husnumreringen…

Lycka till med shoppingen!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Kläder, Prag, Tjeckien och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *